ΕΡΤ, 2ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


"Λάθε βιώσας, εἰ δή μή δύναιο, λάθε ἀποβιώσας".- Απολλώνιος ο Τυανεύς

ΤΑΙΝΙΕΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΔΩ www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΧΑΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ: Διεθνής Εφημερίδα Ελληνικών Εθνικών - Πατριωτικών Συμφερόντων - ΕΔΡΑ: Όαση Σεμπίκα - Βόρεια Σαχάρα, Νότια Τυνησία – ΤΥΝΗΣΙΑ

Επίσημη Ταυτότητα: Διαδικτυακή Διεθνής Εφημερίδα, Ελληνικών Πατριωτικών Συμφερόντων. (Ανεπίσημη: Εφημερίδα για όλα τα Σκυλιά, τα Αδέσποτα και τα Ορφανά, της Μέρας και της Νύχτας)

Η Εφημερίδα του Πολιτισμού - Της Ιστορικής - Της Καλλιτεχνικής - Της Επίκαιρης - Και της Ποικίλης, Ύλης.

"Θεός μας η Ελλάς, και Θρησκεία μας ο Ελληνικός Πολιτισμός - Ελλάς, Εσαεί". - "Χάος ήσουν και Χάος θα γίνεις" (Αργ. Δαγκ.)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ [ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΜΑΣΟΝΩΝ]

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.- Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτελη, κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ

"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης. Ακόμα, πετάτε απο τα δελτία σας τις "γκρίζες διαφημίσεις", ούτε αυτές δημοσιεύονται. Όποια δελτία δεν πληρούν αυτούς τους κανόνες, πετιούνται στα σκουπίδια.

ΟΙ ΠΛΕΊΣΤΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ ΑΠΌ “’74” ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΕΊΝΑΙ ΛΙΠΟΤΆΚΤΕΣ, ΑΝΥΠΌΤΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΡΙΨΆΣΠΙΔΕΣ!

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΝΈΩΣΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΎ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΌΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΊΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016, ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΆΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΈΡ


Εμείς θα σημειώσουμε μόνον, στο παρακάτω εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ της κ. Γιαννάκη, την περιφρονητική αδιαφορία για το Φεστιβάλ των τηλεοπτικών καναλιών “Σταρ” Στερεάς Ελλάδος και Λαμίας, ματαίως περιμέναμε τρεις μέρες στο ξενοδοχείο να δούμε κάτι από την έναρξη, έστω και μία εικόνα, δεν είδαμε απολύτως, τίποτα, και, με την αποχή αυτών των τοπικών ΜΜΕ από μια τέτοια εκδήλωση, σε μια πόλη όπως η Χαλκίδα, δεν κάνεις, απολύτως, τίποτα!

Κάποια στιγμή αυτοί οι κύριοι που εκδίδουν ή ελέγχουν ιδιοκτησιακά και εργατικά αυτούς τους χώρους, θα πρέπει να μάθουν τρόπους, άξεστοι και αγροίκοι που είναι οι περισσότεροι, να αποκτήσουν αυτοσεβασμό στην εργασία και το “λειτούργημά” τους που θέλουν να τον λεν βαρύγδουπα και ανόητα, προπαντός ήθος, δεν είναι όλα πολιτική και βρωμο-πολιτικοί που τους πληρώνουν, είναι και πολιτισμός, και, στον πολιτισμό πληρώνεις, δεν σε πληρώνεσαι.

Το Ντοκιμαντέρ “Λουτρά Θέρμης: Όπως βρώμα και δυσωδία” 91 λεπτών, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τεκμηριώσεως του πρωτοεμφανιζομένου σκηνοθέτη Αργυρίου Γ. Δαγκίλα από τα Σανά Χαλκιδικής, συμμετείχε στο 9ο Φεστιβάλ Χαλκίδος, και προβλήθηκε στην αίθουσα Παπαδημητρίου την περασμένη Τετάρτη. Στην ενότητα “Πανόραμα”.


-*****-

Στην κατάμεστη αίθουσα του Αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ολοκλήρωσε το ταξίδι του το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, ανανεώνοντας το ραντεβού του με την πόλη της Χαλκίδας για το 2016.
2ο βραβείο ταινίας μικρού μήκους. Το βραβείο απένειμε ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος
Στην τελετή λήξης το παρόν τους έδωσαν η βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Λιβανίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Φάνης Σπανός, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης και η περιφερειακή σύμβουλος Αφροδίτη Μηλίδου, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών Αριστείδης Αράπογλου, ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος κ.α.

Την τελετή λήξης παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Δρακόπουλος.

Παίρνοντας το λόγο ο Φάνης Σπανός, κήρυξε την έναρξη εργασιών για το 10ο Φεστιβάλ λέγοντας: «Το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ έφτασε στο τέλος του. Είμαστε όλοι χαρούμενοι από τη συμμετοχή ταινιών, από τη συμμετοχή δημιουργών αλλά και από τη συμμετοχή των σχολείων σε αυτή τη διοργάνωση. Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι τη σημερινή ημέρα δε μου μένει τίποτα άλλο από το να την κηρύξω άτυπα τη μέρα έναρξης των εργασιών για το συμβολικό σε νούμερο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ».

Εν συνεχεία το λόγο έλαβε η Ζωή Λιβανίου, η οποία δήλωσε: «Εγώ δεν αποχαιρετώ το 9ο Φεστιβάλ. Το χαιρετίζω όπως κάνω τόσα χρόνια. Όπως κάνουμε όλοι μας. Θέλω μόνο να πω δυο λόγια. Αντιπεριφερειάρχη και φίλε Φάνη Σπανέ, όταν ένα παιδί γίνεται εννιά χρονών το μεγαλώνουμε, το συνεχίζουμε, το προστατεύουμε, το απλώνουμε, δε το σκοτώνουμε. Αυτό θέλω μόνο. Τη συνέχεια του Φεστιβάλ».

Στις οικονομικές δυσκολίες του Φεστιβάλ τα δυο τελευταία χρόνια αναφέρθηκε  ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Σταύρος Ιωάννου, ενώ τόνισε τη σημασία που έχει η συνεργασία των τοπικών αρχών με το φεστιβάλ  λέγοντας: «Εγώ θέλω να πω στη Ζωή τη Λιβανίου ότι κερδίσαμε μια βουλευτίνα αλλά χάσαμε μια εθελόντρια.  Κάνοντας έναν απολογισμό δεν είμαι τόσο ευχαριστημένος. Το 9ο Φεστιβάλ είναι από τα καλύτερα τόσο σε διοργάνωση όσο και σε παραγωγή ντοκιμαντέρ. Δυστυχώς δε μπορέσαμε να προβάλλουμε σε επαναλήψεις τα ντοκιμαντέρ και αυτό είναι άδικο και για τον κόσμο αλλά και για τους δημιουργούς. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο χρειαζόνταν ακόμα μία αίθουσα και το οικονομικό ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας. Για τις ταινίες υπήρξε μια πολύ μεγάλη ποικιλία. Οι κινηματογραφιστές ασχολήθηκαν τόσο με την επικαιρότητα όσο και με τα προσωπικά τους. Είμαι ευχαριστημένος από την προσέλευση των Χαλκιδέων οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει το θεσμό και είμαι ευχαριστημένος από τους δημιουργούς που έχουν δεχτεί ως έναν καταξιωμένο θεσμό.  Το Φεστιβάλ τα τελευταία 2 χρόνια αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα. Δεν έχει γίνει συνείδηση ότι το Φεστιβάλ είναι μεγάλου μεγέθους. Τα χρήματα που συγκεντρώνει η Χαλκίδα δε μπορούν να χρηματοδοτήσουν το Φεστιβάλ. Έχω πιεστεί πολύ τα τελευταία 2 χρόνια. Ελπίζω ότι αν θα συνεχίσει θα πρέπει να το δούμε όλοι οι φορείς της πόλης. Απόψε δεν είναι ούτε ο δήμαρχος εδώ. Το Φεστιβάλ το κρατάμε στη Χαλκίδα; Μπορούμε; Αντέχουμε; Αυτό είναι το ζητούμενο.  Το μέγεθος είναι οικονομικό. Ας τελειώσουμε σήμερα και να δούμε από Δευτέρα τι θα γίνει μετά.  Ευχαριστώ πολύ την κριτική επιτροπή για την υπομονή, το κουράγιο  και την αγάπη τους για αυτό που έκαναν. Ευχαριστώ πολύ τους εθελοντές, τους χορηγούς μας και την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας».

Την κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτέλεσαν ο Σκηνοθέτης και Πρόεδρος Ταινιοθήκης Ελλάδος Γιώργος Αδαμόπουλος, η Διευθύντρια Φωτογραφίας Κατερίνα Μαραγκουδάκη, ο συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου, ο κριτικός κινηματογράφου Τζία Γιοβάννου και ο σκηνοθέτης Νίκος Αναγνωστόπουλος.

Οι τρεις πρώτες ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν ήταν οι ακόλουθες:

1ο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους έλαβε η ταινία «Γεγονότα στη Φώκαια 1914», των Aνιές Σκλάβου και Στέλιου Tατάκη.

2ο βραβείο καλύτερης ταινία μήκους έλαβε η ταινία «Νίκος Δραγούμης, Ένας ζωγράφος στη σκιά της ιστορίας», της Κλεώνη Φλέσσα.

3ο βραβείο καλύτερης ταινίας μήκους έλαβε η ταινία «Ελευθέρια Δροσάκη: 14 Φεβρουαρίου 2014» του Κωνσταντίνου Μπλάθρα.

Οι τρεις πρώτες ταινίες μεγάλου μήκους που βραβεύτηκαν ήταν οι ακόλουθες:

1ο βραβείο καλύτερης Ταινίας μεγάλου Μήκους έλαβε η ταινία του Φίλιππου Κουτσάφτη «Αρκαδία χαίρε».

2ο βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους έλαβε η ταινία «Un Condor» του Γιάννη Κολόζη. Το βραβείο απένειμε ο Φάνης Σπανός.

3ο βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους έλαβε η ταινία ««Α πόλις» της Κατερίνας Τζόβα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν πέντε τιμητικές διακρίσεις, ενώ απονεμήθηκαν και 7 βραβεία.

Τιμητικές διακρίσεις

1η τιμητική διάκριση για την ταινία της Μαρίας Γιαννούλη με τίτλο «Samios”.

2η τιμητική διάκριση για την ταινία μικρού μήκους «Firtz Berger: Ο φωτογράφος των αναμνήσεων» των Νίκο Καββαδά και του Δημήτρη Σολδάτου.
3η τιμητική διάκριση στο σκηνοθέτη Σταύρο Ψυλλάκη για την ταινία μεγάλου μήκους «Μέσα φως»

4η τιμητική διάκριση για την ταινία μεγάλου μήκους «ΨΙ» της Καλλιόπως Λεγάκη.

5η τιμητική διάκριση για την ταινία μεγάλου μήκους «Πως να σωπάσω» του σκηνοθέτη Θεοδώρου Μαραγκού.

Βραβεία

Βραβείο σκηνοθεσίας πήρε η ταινία του Γιάννη Κολόζη «Un Condor». Το φετινό βραβείο ενισχύθηκε για πρώτη φορά με 1000€.

Βραβείο Φωτογραφίας πήρεο Ιωάννης Στεφανίδης για την ταινία «A Polis» της Κατερίνα Τζόβα.

Βραβείο μοντάζ έλαβε το ντοκιμαντέρ«Γεγονότα στη Φώκαια 1914», των Aνιές Σκλάβου και Στέλιου Tατάκη.

Βραβείο μουσικής έλαβε ο συνθέτης της ταινίας «Α πόλις»
Βραβείο ήχου έλαβε ο Γιάννης Πολιτάκης για την ταινία «Στη φωλιά του χρόνου». Την απονομή έκανε η βουλευτής Ζωή Λιβανίου.

Βραβείο «Γιώργος Κολόζης» έλαβε η Αλεξάνδρα Παπαλιού για την ταινία « Στη φωλιά του χρόνου».

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου πήρε η ταινία «Α πόλις» της Κατερίνας Τζόβα.

Τέλος το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου διευθυντή φωτογραφίας έλαβε η Κατερίνα Τζικοτζίδη για την ταινία του Αλέξανδρου Παπαλιού« Στη φωλιά του χρόνου».

Με το πέρας των βραβεύσεων ακολούθησε ένα σύντομο βίντεο, το οποίο είχε επιμεληθεί η Κινηματογραφική Ομάδα του Φεστιβάλ, στο οποίο απεικονίζονταν η εξαήμερη πορεία του Φεστιβάλ στην πόλη της Χαλκίδας και πως το αντιλήφθηκε η ίδια η ομάδα.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε και η προβολή του Ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο του 1944 του Νίκου Καβουκίδη «Εικόνες Απελευθέρωσης». Το ντοκουμέντο «Εικόνες Απελευθέρωσης» ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των Πρωτεργατών του Ελληνικού Κινηματογράφου που κατέγραψαν με τις μηχανές τους τα γεγονότα της απελευθέρωσης.

Η βραδιά έκλεισε με την ευχή όλων το Φεστιβάλ να είναι εδώ και του χρόνου και την πεποίθηση ότι η Χαλκίδα θα αποφασίσει ότι το θέλει αυτό το φεστιβάλ.


19/10/2015
για το eviaportal.gr:
k.giannaki-@-eviaportal.gr