ΕΡΤ, 2ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


"Λάθε βιώσας, εἰ δή μή δύναιο, λάθε ἀποβιώσας".- Απολλώνιος ο Τυανεύς

ΤΑΙΝΙΕΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΔΩ www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΧΑΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ: Διεθνής Εφημερίδα Ελληνικών Εθνικών - Πατριωτικών Συμφερόντων - ΕΔΡΑ: Όαση Σεμπίκα - Βόρεια Σαχάρα, Νότια Τυνησία – ΤΥΝΗΣΙΑ

Επίσημη Ταυτότητα: Διαδικτυακή Διεθνής Εφημερίδα, Ελληνικών Πατριωτικών Συμφερόντων. (Ανεπίσημη: Εφημερίδα για όλα τα Σκυλιά, τα Αδέσποτα και τα Ορφανά, της Μέρας και της Νύχτας)

Η Εφημερίδα του Πολιτισμού - Της Ιστορικής - Της Καλλιτεχνικής - Της Επίκαιρης - Και της Ποικίλης, Ύλης.

"Θεός μας η Ελλάς, και Θρησκεία μας ο Ελληνικός Πολιτισμός - Ελλάς, Εσαεί". - "Χάος ήσουν και Χάος θα γίνεις" (Αργ. Δαγκ.)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ [ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΜΑΣΟΝΩΝ]

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.- Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτελη, κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ

"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης. Ακόμα, πετάτε απο τα δελτία σας τις "γκρίζες διαφημίσεις", ούτε αυτές δημοσιεύονται. Όποια δελτία δεν πληρούν αυτούς τους κανόνες, πετιούνται στα σκουπίδια.

ΟΙ ΠΛΕΊΣΤΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ ΑΠΌ “’74” ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΕΊΝΑΙ ΛΙΠΟΤΆΚΤΕΣ, ΑΝΥΠΌΤΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΡΙΨΆΣΠΙΔΕΣ!

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Γιώργος Λαζαρίδης και 
Νικήτας Μυλόπουλος
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Καλλιτεχνικό πρόγραμμα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2018


Από το μπαρόκ του 17ου αιώνα μέχρι και τη σύγχρονη δημιουργία, από τα ρεσιτάλ πιάνου μέχρι τις μεγάλες συμφωνικές συναυλίες και από την Ελλάδα μέχρι την... Ιαπωνία, η μουσική στο Μέγαρο ξεδιπλώνεται σε όλες της τις διαστάσεις – μόνη της ή σε συνδυασμό με το θέατρο, τον χορό και τον κινηματογράφο. Οι σχεδόν 50 διαφορετικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για το διάστημα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2018 καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα και απευθύνονται σε όλο το κοινό που αγαπά την τέχνη, παιδιά και ενήλικες, ειδικούς και μη.

Από αριστερά: Δήμος Γκουντα-
ρούλης, Γιώργος Λαζαρίδης, 
Νικήτας Μυλόπουλος, 
Θύμιος Ατζακάς
Το πλούσιο και πολυσχιδές αυτό πρόγραμμα παρουσιάστηκε λεπτομερειακά στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Μέγαρο την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος του δ.σ. του Οργανισμού Νικήτας Μυλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στη σοβαρή αύξηση των παραγωγών του ίδιου του Μεγάρου, στις συμπράξεις με όλο και περισσότερους οργανισμούς και φορείς, στη φιλοξενία ποιοτικών εκδηλώσεων τρίτων και διεθνών συνεδρίων. «Το Μέγαρο Μουσικής έχει πλέον μπει σε μία νέα εποχή εκσυγχρονισμού, διαφάνειας και εξωστρέφειας με σαφή παρεμβατικό και δημιουργικό ρόλο στα δρώμενα της πόλης», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το τελευταίο διάστημα κάτι αλλάζει στον αέρα της πόλης και το Μέγαρο Μουσικής έχει συμβάλει σε αυτό. Και θα συμβάλει ακόμη περισσότερο, πιστεύω μαζί με τους άλλους πολιτιστικούς φορείς, δίνοντας νέα μορφή στον δημόσιο χώρο, νέα πνοή στον δημόσιο αέρα».

Η σκηνή του Μεγάρου
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης αναφέρθηκε ειδικότερα στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι και τον Δεκέμβριο.
Στο πρόγραμμα αυτό ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα μεγάλα συμφωνικά σχήματα, όπως η "Βίενερ Καμμερορτσιέστερ" (20/10), ίσως η κορυφαία ορχήστρα δωματίου της Ευρώπης, αλλά και οι πασίγνωστοι "Μπρούσελς Βιρτουοζι" (13/10). Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μεταξύ των άλλων συναυλιών της συμπράττει με σπουδαίους μουσικούς όπως η κλαρινετίστα Σίρλεϊ Μπριλ (21/9), η βιολονίστα Αλένα Μπάεβα (23/11) αλλά και ο ίδιος ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης (16/11), που εμφανίζεται με τη διπλή ιδιότητα του πιανίστα αλλά και του συνθέτη. Η δε Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης με αέρα ανανέωσης και χιούμορ προτείνει μεταξύ άλλων μια πλούσια επετειακή συναυλία (26/10), ένα κωμικό μουσικοθεατρικό δρώμενο με τους "Όπερα Χαοτίκ" (13/11)και την παρουσίαση του γνωστού παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα (19/12).
Η σύγχρονη μουσική εκπροσωπείται από το Nexus Trio (12/10) αλλά και από ένα σχήμα μουσικών που θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στον ανατρεπτικό Ρώσο συνθέτη Alfred Schnittke (16/10)με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατό του, ενώ τρεις εξαιρετικοί, διεθνώς καταξιωμένοι πιανίστες, η Χαρά Ιακωβίδου (17/10), ο Ούβε Μάτσκε (14/11) και η Ντόρα Μπακοπούλου (5/12), παρουσιάζουν τρία ρεσιτάλ υψηλών απαιτήσεων στην ενότητα «Πιανιστική τέχνη».
Αΐντα, Σαμψών και Δαλιδά, Το κορίτσι της Δύσης, Μάρνι και Λα Τραβιάτα είναι οι όπερες αυτής της περιόδου που θα παιχτούν στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης και θα προβληθούν ταυτόχρονα σε 2.200 αίθουσες 70 χωρών σε όλο τον κόσμο μέσα από το πρόγραμμα ΜΕΤ Ζωντανό – εδώ βεβαίως με ελληνικούς υπότιτλους.
Οι φίλοι της τζαζ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ξέφρενο πρόγραμμα early jazz με το Γιώργος Κοντραφούρης Κουαρτέτο (15/10), την παρουσίαση του νέου δίσκου του Λάκη Τζήμκα με το Τρίο Λάκης Τζόμκας (28/11) και μια μίξη παραδοσιακής μακεδονίτικης και αυτοσχεδιαστικής τζαζ μουσικής από τον Μανώλη Κουτσουνάνο και τους καλεσμένους του (29/12).
Όσο για το ελληνικό τραγούδι, η Ελευθερία Αρβανιτάκη με τους Τακίμ και με την ορχήστρα νέων του Μεγάρου MOYSA θα παντρέψει το παραδοσιακό με το συμφωνικό ηχόχρωμα (12/10), ενώ η πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής Λένα Πλάτωνος θα μας χαρίσει μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της (7/12).
Ξεχωριστές στιγμές το "Κολτ Μπλουντ", «χορός με χέρια» από μια ομάδα Βέλγων καλλιτεχνών που θα προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη (18/10), και η ανατρεπτική ματιά στη γιαπωνέζικη παραδοσιακή μουσική μέσα από τη συναυλία "Σιαμιπία" με πιάνο και «σάμισεν» (8/11).
Συνεχίζεται και φέτος η συνεργασία του Μεγάρου με το ΠΑΜΑΚ μέσα από δύο συναυλίες του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (24/10 και 21/11), αλλά και με το ΑΠΘ μέσα από μια σειρά διαλέξεων για τον Αριστοτέλη από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ (από 10 Οκτωβρίου 2018 έως Ιανουάριο 2019). Ας προσθέσουμε εδώ και τη διάλεξη του σπουδαίου Φιλανδού αρχιτέκτονα Τζουχανί Παλάσμα
(21/11).
Τέλος, ιδιαίτερα πλούσιο είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Μεγάρου, που θα προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους μια ποικιλία ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, όπως χορό στον πάγο με τη Χιονάτη από αστέρια του ρωσικού καλλιτεχνικού πατινάζ (26-30/12), τη συναυλία της ΚΟΘ με έργα από πασίγνωστες και αγαπημένες παιδικές ταινίες της Ντίσνεϊ, όπου στη μεγάλη οθόνη θα προβάλλονται ταυτόχρονα τα αντίστοιχα κινηματογραφικά αποσπάσματα (14-16/12), τις συναυλίες της ΣΟΔΘ (30/12) και της MOYΣA (23/12), το πρόγραμμα του Νέλο Σάλζα και των Αουρέλιο και Πάολο Πολλίσε (21/12) με γνωστά έργα του 19ου αιώνα διασκευασμένα για τρομπέτα και πιάνο, το διάσημο φωνητικό σύνολο από τη Βρετανία "Βασίλισσα Έξι" (27/12) κ.ά.

Δύο Φεστιβάλ
Το Μέγαρο επαναλαμβάνει φέτος για δεύτερη χρονιά δύο επιμέρους φεστιβάλ, που αποτελούν δικές του παραγωγές και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον: Το ένα είναι το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής (23/11, 24/11, 30/11, 1/12), το οποίο, όπως σημείωσε ο καλλιτεχνικός επιμελητής του Δήμος Γκουνταρούλης, επικεντρώνεται στη φωνητική και οργανική μουσική του 17ου και 18ου αιώνα, ενώ αναδεικνύει την εξαιρετική τέχνη της εποχής και παράλληλα τους σημαντικούς Έλληνες μουσικούς που ερευνούν και ερμηνεύουν την μπαρόκ μουσική. Το άλλο είναι το Φεστιβάλ Ανήσυχων Ήχων (9/11, 11/11), με καλλιτεχνικό επιμελητή τον Θύμιο Ατζακά, ο οποίος το όρισε ως «έναν κύκλο συναυλιών με επίκεντρο την ώσμωση μεταξύ των ευρασιατικών μουσικών παραδόσεων και της πνευματικής αναζήτησης του σύγχρονου δυτικού κόσμου». Ας σημειωθεί ότι για κάθε μία από τις δύο αυτές εκδηλώσεις θα υπάρχει ένα ενιαίο εισιτήριο για όποιον θέλει να παρακολουθήσει όλες τις συναυλίες.

Θέατρο για παιδιά
Άλλη μία μεγάλη παραγωγή του Μεγάρου είναι το παιδικό θεατρικό έργο της Στέλλας Μιχαηλίδου Ιζαντόρα Ντακ (από 29/10), που αξιοποιεί το καλλιτεχνικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης (ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς) και απευθύνεται σε μια μεγάλη ηλικιακή γκάμα, από παιδιά προσχολικής ηλικίας έως και παιδιά Στ’ Δημοτικού. Στα σχολεία που θα παρακολουθήσουν την παράσταση θα αποσταλεί πλούσιο υλικό από ένα θεατροπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονείται από ειδικούς.