ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ "ΧΑΟΥΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ"
Απόσπασμα από το βιβλίο «Σανά Χαλκιδικής», Εκδόσεως 1995, Αργύριος Γ. Δαγκίλας (βλέπε παρακάτω, δεξιά), πρώτες σελίδες:

Εκ των αγωγών που πήγαιναν προς ανατολικά-βορειοανατολικά, ο βορειοανατολικός αγωγός με πηλοσωλήνες μήκους περίπου ένα μέτρο, ξαναβρέθηκε κάτω στον κάμπο στη θέση “Μπάτσιου Κιούγκι”, ή “Χαϊδευτού Πηγάδι”.
Από το ζεύγος που πήγαινε προς τον οικισμό και ακολουθούσε την πορεία: Αϊ Λιά-Πλαγιά Μπαράκου (νοτίως του γηπέδου μικρός δρομίσκος υποδηλώνει και σήμερα την ύπαρξη των αγωγών αυτών) σημερινή κεντρική πλατεία-νοτιοδυτική γωνία αυλής του Σχολείου, και από εκεί άγνωστο πού, ο ένας αγωγός, ο πήλινος, έφερνε το νερό στο χωριό μέχρι πριν το 1932. Όταν κατασκευάστηκε και το πρώτο υδρευτικό έργο-δίκτυο στην κοινότητα Σανών. Και ο άλλος, ο κτιστός, συνέχιζε δυτικά, με άγνωστη κατεύθυνση, άγνωστο προορισμό».









Από σήμερα, έχουμε ξανά ένα μεγάλο κομμάτι του δικτύου αυτού (πηλίνου), μέσα στο χωριό και στο οικόπεδο του Αθανασίου Μ. Μόσχου, ο οποίος σε μια διαμόρφωση της αυλής του πατρικού σπιτιού του που επιχειρεί αυτές τις μέρες, το εκσκαπτικό μηχάνημα, μας αποκάλυψε εκ νέου το δίκτυο αυτό. Το αρχαίο. Η μελέτη του, πιθανώς θα μας δώσει άλλα, πιο πολύτιμα στοιχεία και άλλα συμπεράσματα για τη ζωή του τόπου, ο οποίος από έγγραφα και άλλα ιστορικά στοιχεία, ζει αδιαλείπτως, από το 1275 μ.Χ.
[Σ.Σ.<Χ.Δ.>: Το υδρευτικό έργο, ξαναακαλύφθηκε μετά από 55 χρόνια, το απογευμα της Πανσελήνου του Αυγούστου 2010, που όλοι οι Ελληνικοί αρχαιολογικοί χώροι γιορτάζουν...]