Στο ΝΙΜΤΣ ο Αλέκος Παπαδόπουλος
Με ελαφρύ ισχαιμικό επεισόδιο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος.
Όπως έγινε γνωστό, η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία, επικοινωνεί με το περιβάλλον και υποβάλλεται στις απαραίτητες εξετάσεις. Ελεγχόμενη χαρακτηρίζουν την κατάσταση της υγείας του οι θεράποντες ιατροί.
Ο κ. Παπαδόπουλος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, όπου θα παραμείνει για ένα τουλάχιστον 24ωρο και αύριο θα μεταφερθεί σε δωμάτιο νοσηλείας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
-*****-
Πενταετές πρόγραμμα με εκλογές
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος προτείνει σύνταξη σχεδίου σωτηρίας που θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού, αλλά και περικοπές 30% στο Δημόσιο
Μέτρα-σοκ με πιο ενδεικτικό τον «ακρωτηριασμό» κατά 30% του δημόσιου τομέα, αλλά και τη συγκρότηση -με την έγκριση της Βουλής- ανεξάρτητης επιτροπής κύρους, η οποία θα συντάξει ένα θαρραλέο και ριζοσπαστικό πενταετές πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, το οποίο θα τεθεί και υπό την έγκριση του ελληνικού λαού μέσω εκλογών για έξοδο της χώρας από την κρίση, πρότεινε ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος.
Σε ομιλία του, χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής με θέμα «Η κρίση, μητέρα της αλλαγής για μια διαφορετική Ελλάδα», ο Αλέκος Παπαδόπουλος τόνισε με χαρακτηριστικό τρόπο ότι η οικονομία μας «βρίσκεται σε κατάσταση αργού θανάτου», την ώρα που «δείχνουν να εξαντλούνται τα αποθέματα την πολιτικής ελίτ της χώρας».
Προέβλεψε ότι το 2011 θα είναι μια εφιαλτική χρονιά, όπου «θα καταρρεύσουν μύθοι και λεοντές» και ξεκαθάρισε ότι «τελούμε υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο και δεν πρόκειται για μια απλή επιτήρηση ρουτίνας, όπως συνεχίζει να παρουσιάζεται από πλευρές του πολιτικού συστήματος».
Ο πρώην υπουργός μίλησε για «μακροχρόνιο οικονομικό παγετώνα που πλήττει και θα πλήξει ακόμα περισσότερο τη χώρα για τα επόμενα χρόνια», ενώ έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι το 2011, οι τόκοι (και μόνο αυτοί) που θα πρέπει πληρωθούν από τη χώρα μας είναι 16 δισ. ευρώ και μέχρι το 2015 θα φτάσουν μέχρι και τα 20 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου το 9% του ΑΕΠ.
Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ομιλητής, επικαλούμενος μελέτες, «το 30% του σημερινού κράτους είναι περιττό». Πρότεινε ενδεικτικά, εκτός από τις καθολικές αποκρατικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων, την άμεση κατάργηση τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δημοτικών επιχειρήσεων, «ατροφικών» νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, άεργων διπλωματικών αντιπροσωπειών, στρατοπέδων, συγχώνευση μητροπόλεων, κατάργηση «απολιθωμένων» κρατικών υπηρεσιών, αποκεντρωμένων υπηρεσιών και γενικών γραμματέων διαφόρων υπουργείων».
«Ψαλίδι»
Επίσης πρότεινε περιορισμό του μεγάλου αριθμού στρατηγών, ναυάρχων, πτεράρχων και ταξιαρχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, περικοπή τουλάχιστον κατά 70% των πολυάριθμων γενικών διευθυντών και διευθυντών υπουργείων, καθώς και τη δραστική μείωση του μεγάλου αριθμού των αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων.
«Η συναίνεση μεταξύ των σημερινών κομμάτων της χώρας είναι ανέφικτη και άνευ αξίας», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι «απαιτείται το πολιτικό σύστημα να υποστεί έναν ισχυρό κλονισμό». Εκεί μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης ανεξάρτητης επιτροπής κύρους, η οποία θα συντάξει ένα «πενταετές πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης», το οποίο θα έχει την έγκριση της Βουλής, αλλά και του λαού μέσω της διενέργειας εκλογών.
Στην εκδήλωση μίλησε και ο Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος είπε ότι «τέσσερις παράγοντες οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση: ο λαϊκισμός, ο κρατισμός, ο φόβος του πολιτικού κόστους, αλλά και λάθος χειρισμοί εν ώρα κρίσης».
Σημείωσε ότι «οι ευθύνες αναλογούν και στα δύο κόμματα εξουσίας, τόσο στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεοποίησε τον κρατισμό και τον λαϊκισμό, όσο και στο κόμμα του που «νέρωσε την ιδεολογία του και παραδόθηκε στη... δίνη του πολιτικού κόστους».
Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων βουλευτές, πρώην υπουργοί και επιχειρηματίες, μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης και ο γνωστός συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. Ο πρώτος είπε μεταξύ άλλων ότι «ήρθε πλέον η ώρα της ριζικής ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού της χώρας», ενώ ο δεύτερος σημείωσε ότι «το πολιτικό σύστημα, όπως λειτουργεί, ανα-παράγει την κρίση».
Προτάσεις
Μέτρα για θωράκιση της χώρας
Σειρά ριζοσπαστικών θεσμικών μέτρων που θα «θωρακίσουν» την πορεία εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κρίση πρότεινε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Αλέκος Παπαδόπουλος.
Μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός πρότεινε τη συνταγματική απαγόρευση παραγωγής δημοσιονομικών ελλειμμάτων, την καθιέρωση συνταγματικού προνομίου στον υπουργό Οικονομικών για το δικαίωμα άσκησης αρνησικυρίας (βέτο) επί των δαπανών στο σύνολο της διοίκησης του κράτους, την κατάργηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως δικαστηρίου και τη μετατροπή του σε ανεξάρτητη ελεγκτική Αρχή, τη δημιουργία αυτόνομου οργανισμού είσπραξης δημοσίων εσόδων, τη δημιουργία αυτοτελούς Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων αλλά και την αντίστοιχη κατάργηση των «προνομίων» του δημοσίου τομέα, τα οποία θα προσαρμοστούν σε αυτά του ιδιωτικού.
Πηγη «E» 24/11, Γιώργος Πίκουλας