Παρέμβαση της Επιτροπής ζητά ο ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος με σχετική γραπτή ερώτηση.
Με αφορμή την ειδική αναφορά που κάνει η φετινή Έκθεση Προόδου της Ε. Επιτροπής για την Τουρκία στα «προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν Έλληνες υπήκοοι στην απόλαυση και καταχώρηση ακινήτου περιουσίας που τους ανήκει συνεπεία κληρονομικής διαδοχής και, πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην εφαρμογή από τις τουρκικές Αρχές του αναθεωρημένου νόμου περί κτηματολογίου, συμπεριλαμβανομένης και της ερμηνείας των διατάξεων περί αμοιβαιότητας», ο ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος υπέβαλε ερώτηση προτεραιότητας στον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο κ. (...). Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμουτσάκος ρωτάει την Επιτροπή:
-Εάν προτίθεται να επισημάνει στην Τουρκία ότι, όσον αφορά στην απόλαυση του δικαιώματος στην ακίνητη περιουσία (άρθρο 1 πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), δεν νοείται εφαρμογή του όρου της αμοιβαιότητας.
-Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου η Τουρκία να εναρμονίσει τις πολιτικές, τις πρακτικές και τη νομοθεσία της με το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ώστε να μην υφίστανται πλέον τέτοιου είδους περιορισμούς οι πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε.
-Εάν είναι ενήμερη για περιστατικά κατά τα οποία πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι είναι κληρονόμοι μελών της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία ή και οι νομικοί τους εκπρόσωποι, δεν μπορούν βάσει εγκυκλίων της τουρκικής διοίκησης να έχουν πρόσβαση και να συμβουλευθούν τα επίσημα τοπικά υποθηκοφυλακεία. Εάν προτίθεται η Επιτροπή να διερευνήσει το ζήτημα αυτό και να το θέσει στην τουρκική πλευρά.«Οι διαπιστώσεις της Επιτροπής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Έλληνες υπήκοοι στη διεκδίκηση περιουσιακών τους δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι ορθές. Όμως, τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο με διαπιστώσεις. Απαιτούνται συγκεκριμένες απαντήσεις και ενέργειες», δήλωσε σχετικά ο κ. Κουμουτσάκος.
Αρχές του 2011 η απόφαση της Κομισιόν για τη συγχώνευση "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και "Αιγαιακές Αερογραμμές"
Απάντηση Επιτρόπου (...) στους ευρωβουλευτές ΝΔ Κ. Πουπάκη και Γ. Κουμουτσάκο
Η Ε. Επιτροπή «δεσμεύεται ότι το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξάγει για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και "Αιγαιακές Αερογραμμές", και αναμένεται να ανακοινωθεί τον Ιανουάριο 2011 - δεν θα είναι εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων», ενώ «εάν εντοπιστούν προβλήματα στον ανταγωνισμό, τότε η Επιτροπή θα εξασφαλίσει ότι τα μέρη θα τα αντιμετωπίσουν με την ανάληψη των κατάλληλων δεσμεύσεων».
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος Επίτροπος για την Πολιτική Ανταγωνισµού, κ. (...), απαντώντας σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κκ. Κώστας Πουπάκης και Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή τους έντονους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί για το ενδεχόμενο να διαμορφωθούν μονοπωλιακές συνθήκες στις αερομεταφορές στην Ελλάδα.
Στο ίδιο επιφυλακτικό κλίμα με προηγούμενες δηλώσεις του, ο Επίτροπος (...)επιβεβαιώνει ότι «η δυσκολία της υπόθεσης συγχώνευσης "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και "Αιγαιακές Αερογραμμές", έγκειται στο γεγονός ότι οι δύο εταιρείες κατέχουν σχεδόν το σύνολο της εγχώριας αγοράς αερομεταφορών επιβατών στην Ελλάδα». Μάλιστα, στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη, «εντάσσεται τόσο η αγορά υποχρεωτικής παροχής δημόσιας υπηρεσίας σε διαδρομές στην Ελλάδα, όσο και η αγορά παροχής υπηρεσιών εδάφους σε ορισμένους ελληνικούς αερολιμένες».
Η πρόθεση της Επιτροπής να παρέμβει στο θέμα τον Ιανουάριο του 2011, με την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας, είναι ενδεικτική της σημασίας που επιδεικνύει η Κομισιόν για την αποφυγή των επιπτώσεων από την λειτουργία μιας μονοπωλιακής αγοράς, αλλά και για τη διασφάλιση ότι «η σταθεροποίηση του κλάδου (αερομεταφορών) δεν θα πραγματοποιηθεί εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων».
«Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την ανακοίνωση της απόφασης της Επιτροπής, όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. (...). Η επόμενη περίοδος είναι σημαντική για το κρίσιμο αυτό ζήτημα που αναμένεται να έχει τον ανάλογο αντίκτυπο στην ελληνική αγορά αερομεταφορών, στους καταναλωτές και το επιβατικό κοινό ειδικότερα των ακριτικών περιοχών.
Συγκρατούμε με ιδιαίτερη προσοχή τη δέσμευση της Επιτροπής ότι θα αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα σχετίζονται με τον ανταγωνισμό. Πρόκειται για ξεκάθαρη θέση που θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τα αμέσως εμπλεκόμενα και ενδιαφερόμενα μέρη αλλά και την κυβέρνηση», σχολίασαν οι δύο ευρωβουλευτές.