Σήμερα η 70η επέτειος της “Μάχης των Οχυρών”. Ή αλλιώς, “Τα οχυρά που έπεσαν άπαρτα”.
Η περιβόητη “Γραμμή Μαζινώ”, στα Γαλλογερμανικά σύνορα, δεν κράτησε ούτε 24 ώρες στη λαίλαπα του Ναζιστικού στρατού. Τα οχυρά ήταν όρθια, ακόμα και όταν οι Ναζί βρίσκονταν στην Αθήνα.
Ο Διοικητής των Οχυρών δεν πίστευε σ' αυτά που άκουγε ή διάβαζε, ότι έπρεπε δηλαδή να παραδώσει τα Οχυρά στον εχθρό, γιατί αυτός ήδη, ήταν στην Αθήνα, νόμισε ότι επρόκειτο για κακόγουστη φάρσα, και χρειάστηκε δεύτερη και τρίτη επιβεβαίωση, γιατί αυτό που ήξερε και έβλεπε αυτός, ήταν δυο στρατοί σύμμαχοι απέναντί του, να βρίσκονται καθηλωμένοι στις θέσεις τους, και οι πλαγιές της ελληνικής κορυφογραμμής από την Βουλγαρία μεριά, καλυμμένες με πτώματα χαμένων στρατιωτών.
Το ίδιο και στο Κάτω Νευροκόπι, όπου ολόκληρο το πεδίο εκείνο, είχε μετατραπεί σε “Κόλαση Πυρός”.
Τελικά τα Οχυρά παραδόθηκαν στους ναζί-κατακτητές, με τους Γερμανούς στρατιώτες να παρουσιάζουν όπλα τιμητικά στους Έλληνες υπερασπιστές τους, ενώ ο ατομικός τους οπλισμός και πάλι, θα τους αφαιρεθεί μόνον κοντά στις Σέρρες.
Τα Οχυρά (Ρούπελ, Κέλκαγια, Προμαχώνες, Παλιουρίωνες), θα μείνουν γραμμένα στην διεθνή βιβλιογραφία της Ιστορίας ως πολεμικές επιχειρήσεις που δεν έχουν προηγούμενο, αλλά και γιατί πιθανώς, δεν πρόκειται να επαναληφθούν.
Τα 42 χιλιόμετρα των συράγγων κάτω από το βουνό (Όλη η βουλγαρική μεθόριος), που ήταν έργο εξ' ολοκλήρου ενός δικτάτορα, του Μεταξά, και από τα χέρια του ελληνικού λαού, αλλά για την αμυντική θωράκιση και άμυνα της Πατρίδος, θα είναι και το τελευταίο αξιόλογο τεχνικό-έργο επίτευγμα μέσα στην Ελληνική επικράτεια, μέχρι την εποχή του Νέου Αεροδρομίου των Σπάτων και της Γέφυρας του Ρίου-Αντίρριου.
Τις σήραγγες κατά διαστήματα μπήκαν μέσα οι Γερμανοί κατακτητές και τις ανατίναξαν. Ένα κομμάτι αυτών στο Ρούπελ αξιοποιήθηκε, σήμερα είναι τουριστικά επισκέψιμο, ενώ στο Κάτω Νευροκόπι, γιορτάζεται -ή γιορτάζονταν μέχρι πρότινος τουλάχιστο, από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές εκεί- η μεγάλη Επέτειος.
Στο Κάτω Νευροκόπι έγιναν και εκτεταμένες χερσαίες πολυήμερες μάχες, από τις οποίες ο Γερμανοβουλγαρικός στρατός βγήκε και πάλι ηττημένος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΣΣΕ, ΟΧΥΡΟ, ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ
Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μια σημαντική Εθνική Επέτειος κινδυνεύει να περάσει απαρατήρητη μέσα στον ορυμαγδό των γεγονότων και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σίγουρα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες είναι πολλά και σοβαρά και ο καθένας βλέπει τη ζωή του να χειροτερεύει συνεχώς. Όλα αυτά όμως δεν πρέπει να γίνουν αιτία να λησμονήσουμε εκείνους τους σταθμούς που σημάδεψαν την πορεία του λαού μας και σφράγισαν την νεότερη ιστορία της Πατρίδας μας.
Σήμερα, συμπληρώνονται 70 χρόνια από την 6η Απριλίου του 1941, από την ημέρα δηλαδή εκείνη, που η -επί σχεδόν έξι μήνες- μαχόμενη Ελλάδα εναντίον των Ιταλών δέχθηκε την απρόκλητη γερμανική επίθεση.
Σαν σήμερα ξεκίνησε η Μάχη των Οχυρών και ακούστηκε το δεύτερο ελληνικό «ΟΧΙ», που έστειλε το μήνυμα σε ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα ότι οι Έλληνες, για άλλη μια φορά, στην ιστορία τους, επέλεξαν το δρόμο της θυσίας και της τιμής και όχι της ατίμωσης.
Η σημερινή οικονομική περιπέτεια που ταλανίζει ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ας μη γίνει αφορμή να ξεχάσουμε την τεράστια προσφορά σε ετούτο τον τόπο, σε όλους εμάς, της γενιάς των πάππων και των πατεράδων μας».