Ο ισχύον κανονισμός ορίζει ότι στα μειονοτικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης μπορούν να σπουδάζουν αποκλειστικά, μαθητές με τουρκική ιθαγένεια που είναι μέλη της μειονότητας στην οποία ανήκουν τα σχολεία.
Χτες, Σάββατο, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» μετέδωσε την είδηση περί αλλαγής του κανονισμού.
Σύμφωνα με το πρακτορείο στο σχέδιο του νέου κανονισμού «προβλέπεται η αφαίρεση της διάταξης "στα σχολεία αυτά μπορούν να σπουδάσουν μόνον παιδιά πολιτών της Δημοκρατίας της Τουρκίας που ανήκουν στη σχετική μειονότητα" που περιλαμβάνεται στον ισχύοντα κανονισμό».
Και συγκεκριμένα στο άρθρο 53 που σχετίζεται με τα μειονοτικά σχολεία.
Επίσης, μιλώντας χτες σε τριήμερη εκδήλωση που οργάνωσε στη Σμύρνη ο Σύνδεσμος Ένωσης Ιδιωτικών Σχολών Τουρκίας, Μεχμέτ Κιουτσούκ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ιδρυμάτων ιδιωτικής Εκπαίδευσης του τουρκικού Υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εργασίες περί αλλαγής του σχετικού κανονισμού, ότι έχουν αφαιρεθεί από τον ισχύοντα κανονισμό κάποια σημεία που αναφέρονται στο σχετικό νόμο και ότι η διάταξη σχετικά με τα μειονοτικά σχολεία που έχει αφαιρεθεί από τον Κανονισμό, περιλαμβάνεται στο σχετικό νόμο.
Η τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ» σε σημερινό της δημοσίευμα αναφέρεται στο θέμα της αλλαγής του κανονισμού, κάνοντας λόγο για έκθεση Τούρκου εκπαιδευτικού που εργάζεται σε μειονοτικό σχολείο, στην οποία αναφέρεται ότι «κατά τη σχολική χρονιά 2010-2011, στα 23 σχολεία της αρμενικής μειονότητας σπούδαζαν 2.596 μαθητές και εργάζονταν 500 εκπαιδευτικοί και σε αυτά της ελληνικής μειονότητας σπούδαζαν 196 μαθητές και εργάζονταν 65 εκπαιδευτικοί».
Σχολιάζοντας την είδηση περί επικείμενης αλλαγής στον εν λόγω κανονισμό, ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου στην Κωνσταντινούπολη Γιάννης Δεμιρτζίογλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του και είπε πως «ήταν πάγιο αίτημά μας τα τελευταία χρόνια να επιτρέπεται στα σχολεία μας η εγγραφή και άλλων μαθητών, ξένων υπηκόων όπως συνέβαινε μέχρι το 1963, αλλά και όλων όσοι μιλάνε την ελληνική γλώσσα και θέλουν να γίνουν κοινωνοί της ελληνικής παιδείας».
Σύμφωνα με τον κ. Δεμιρτζίογλου το αίτημα αυτό «είναι αίτημα όχι μόνο συνέχειας, αλλά και επιβίωσης».
«Η πληροφορία αυτή είναι σύμφωνη με το πνεύμα της σχέσης που αναπτύσσεται τον τελευταίο καιρό μεταξύ της Τουρκίας και των μειονοτήτων» τόνισε και σημείωσε: «Η πρόταση που γίνεται αυτές τις μέρες ελπίζουμε να στηριχθεί από όλες τις πλευρές ως επιβράβευση της προσπάθειάς μας και ως αναγνώριση της προσφοράς».
Η ελπίδα για στήριξη του νέου κανονισμού «από όλες τις πλευρές» έχει ιδιαίτερη σημασία.
Το ζητούμενο, μετά την ολοκλήρωση της σύνταξης του νέου κανονισμού θα είναι η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.
Μπορεί μεν η κυβερνητική πλειοψηφία στη βουλή να είναι αρκετή για να εγκριθεί ο κανονισμός, αλλά στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2008, η αντιπολίτευση είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο με αίτημα την ακύρωση άρθρων του τότε νόμου περί βακουφίων, επικαλούμενο αντισυνταγματικότητα και παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης.
Το Δικαστήριο είχε ακυρώσει άρθρα του νόμου επικαλούμενο την αρχή της αμοιβαιότητας με την Ελλάδα και τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Σε περίπτωση που η αντιπολίτευση προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με το νέο κανονισμό, επικαλούμενη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης και την αρχή περί αμοιβαιότητας, δεν αποκλείεται η έγκριση του κανονισμού να μπει σε περιπέτειες.
Δεδομένου μάλιστα ότι η εν λόγω διάταξη θα αφαιρεθεί από τον κανονισμό, όχι όμως από το νόμο.
«Πολύ καλή» χαρακτήρισε την επικείμενη ρύθμιση, μιλώντας και η διευθύντρια της Μεγάλης του Γένους σχολής Βικτωρία Λεμοπούλου και εξέφρασε την ελπίδα «μήπως και γεμίσουν πάλι τα σχολεία μας».
Θετική χαρακτηρίζει τη ρύθμιση και ο Παντελής Βίγκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων και εκπρόσωπος των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στο συνέλευση βακουφιών της γενικής τουρκικής Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.
Ακόμη, είπε ότι «πρόκειται για σημαντικό αίτημα της κοινότητάς μας, αλλά και των άλλων κοινοτήτων, ιδιαιτέρως των Αρμενίων.
Υπάρχουν 50- 70 χιλιάδες πρόσφυγες από την Αρμενία και υπήρχε πρόβλημα σημαντικό.
Αν και η κυβέρνηση από το 2011 έδωσε άδεια να σπουδάζουν τα παιδιά των προσφύγων αυτών σε αρμενικά μειονοτικά σχολεία στην Πόλη ως επισκέπτες μαθητές».
«Ευκαιρία για την ελληνική κοινότητα να αναδειχθεί» είπε και σημείωσε πως «με αυτό τον τρόπο πρώτον, θα αναβαθμιστεί γλωσσικά η παιδεία μας με μαθητές από την Ελλάδα και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που μας απασχολεί και δεύτερον, οι μειονοτικοί γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ξένα σχολεία στην Πόλη, θα στραφούν και πάλι στα μειονοτικά. Αφού αυτά θα αρχίσουν να εμπνέουν εμπιστοσύνη όπως στο παρελθόν».
Σύμφωνα με τον Βίγκα «δεν θα υπάρχουν πια δικαιολογίες για να μην έχουμε καλή παιδεία».
Ως προ το νομικό πλαίσιο, ο νόμος 5580 περί ιδρυμάτων ιδιωτικής εκπαίδευσης (2007- εφημερίδα τουρκικής κυβερνήσεως 14.2.2007) στην παράγραφο 5 του άρθρου 2 ορίζει τα μειονοτικά σχολεία ως «ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ιδρυθεί εκ μέρους της ελληνικής, της αρμενικής και της εβραϊκής μειονότητας,τελούν υπό την εγγύηση της Συνθήκης της Λωζάνης και στα οποία σπουδάζουν μαθητές με ιθαγένεια της Δημοκρατίας της Τουρκίας που ανήκουν στη σχετική μειονότητα».
Επίσης στην παράγραφο 3 του άρθρου 5 του ίδιου νόμου αναφέρεται ότι στα μειονοτικά σχολεία «μπορούν να σπουδάζουν μόνο παιδιά πολιτών της Δημοκρατίας της Τουρκίας που ανήκουν στη σχετική μειονότητα».
Αναφέρεται επίσης στην ίδια παράγραφο ότι τα ζητήματα σχετικά με τα μειονοτικά σχολεία ρυθμίζονται με κανονισμό, ο οποίος «συντάσσεται λαμβανομένων υπόψη της αντίστοιχης νομοθεσίας και της πρακτικής των σχετικών χωρών».
Η διάταξη «μπορούν να σπουδάζουν μόνο παιδιά πολιτών της Δημοκρατίας της Τουρκίας που ανήκουν στη σχετική μειονότητα» περιλαμβάνεται και στον ισχύοντα Κανονισμό περί ιδρυμάτων ιδιωτικής εκπαίδευσης (εφημερίδα τουρκικής κυβερνήσεων 3.3.2008).
Η ρύθμιση σχετικά με τα μειονοτικά σχολεία σχετίζεται με την αφαίρεση της διάταξης αυτής από τον κανονισμό.