ΕΡΤ, 2ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


"Λάθε βιώσας, εἰ δή μή δύναιο, λάθε ἀποβιώσας".- Απολλώνιος ο Τυανεύς

ΤΑΙΝΙΕΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΔΩ www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΧΑΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ: Διεθνής Εφημερίδα Ελληνικών Εθνικών - Πατριωτικών Συμφερόντων - ΕΔΡΑ: Όαση Σεμπίκα - Βόρεια Σαχάρα, Νότια Τυνησία – ΤΥΝΗΣΙΑ

Επίσημη Ταυτότητα: Διαδικτυακή Διεθνής Εφημερίδα, Ελληνικών Πατριωτικών Συμφερόντων. (Ανεπίσημη: Εφημερίδα για όλα τα Σκυλιά, τα Αδέσποτα και τα Ορφανά, της Μέρας και της Νύχτας)

Η Εφημερίδα του Πολιτισμού - Της Ιστορικής - Της Καλλιτεχνικής - Της Επίκαιρης - Και της Ποικίλης, Ύλης.

"Θεός μας η Ελλάς, και Θρησκεία μας ο Ελληνικός Πολιτισμός - Ελλάς, Εσαεί". - "Χάος ήσουν και Χάος θα γίνεις" (Αργ. Δαγκ.)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ [ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΜΑΣΟΝΩΝ]

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.- Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτελη, κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ

"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης. Ακόμα, πετάτε απο τα δελτία σας τις "γκρίζες διαφημίσεις", ούτε αυτές δημοσιεύονται. Όποια δελτία δεν πληρούν αυτούς τους κανόνες, πετιούνται στα σκουπίδια.

ΟΙ ΠΛΕΊΣΤΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ ΑΠΌ “’74” ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΕΊΝΑΙ ΛΙΠΟΤΆΚΤΕΣ, ΑΝΥΠΌΤΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΡΙΨΆΣΠΙΔΕΣ!

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΚΑΛΚΩΤΑ ΣΤΟ "ΜΜΘ"

Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα
Aνακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα

Ποιος ήταν ο Νίκος Σκαλκώτας; Ποια είναι η μουσική του; Γιατί, ενώ υπήρξε δημιουργικά ασίγαστος μέχρι τον πρόωρο και αιφνίδιο θάνατό του το 1949, άκουσε το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής του μόνο στο εσωτερικό του αυτί και όχι ζωντανά; Γιατί γνωρίζουμε κυρίως τους Ελληνικούς Χορούς του ενώ ανήκε σε μία από τις πιο επιδραστικές μοντερνιστικές καλλιτεχνικές παρέες του 20ού αιώνα; Ποια νοήματα μετέφερε η μουσική του μετά το θάνατό του στη μεταπολεμική Ελλάδα και ποια αποκτά σήμερα;
Το 2019 έχει ανακηρυχθεί έτος Σκαλκώτα, καθώς συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάνατο αυτού του τόσο σημαντικού συνθέτη του νεοελληνικού μοντερνισμού. Με αφορμή την επέτειο αυτή, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο διήμερο αφιέρωμα για τις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2019, σε επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή του τμήματος Κώστα Χάρδα.

Στο αφιέρωμα αυτό μουσικολόγοι και καλλιτέχνες θα δώσουν πιθανές απαντήσεις στα παραπάνω και σε άλλα ερωτήματα με διαλέξεις που απευθύνονται σε όλους. Επίσης, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια με επίκεντρο την ανάλυση και την ερμηνεία της μουσικής του Νίκου Σκαλκώτα. Η συναυλία του αφιερώματος περιλαμβάνει την παγκόσμια πρώτη ζωντανή εκτέλεση της σουίτας Παγανά από την Λορέντα Ράμου, καθώς και την ερμηνεία έργων για βιολί από τον Αντώνη Σουσάμογλου. Τέλος, στο πλαίσιο του αφιερώματος θα γίνει παρουσίαση του CD της Λορέντας Ράμου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη διεθνή εταιρεία BIS, με έργα του Σκαλκώτα για πιάνο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

1. ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΚΑΛΚΩΤΑ
Μ2, 11.00-16.00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Α’ Συνεδρία, 11.00-13.00
- «Εισαγωγή στη ζωή και το έργο του Νίκου Σκαλκώτα», Κώστας Χάρδας, επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ
- «Tο μουσικό τμήμα του Αρχείου Νίκου Σκαλκώτα», Πηνελόπη Παπαγιαννοπούλου, δρ Μουσικολογίας
- «Η πολυδιάστατη μουσική προσωπικότητα του Νίκου Σκαλκώτα στο παραμυθόδραμα ‘Με του Μαγιού τα μάγια’», Κώστας Τσούγρας, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ
- «Τα μουσικά δάνεια του Νίκου Σκαλκώτα», Πέτρος Βούβαρης, επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

13.00-13.30: Διάλειμμα

Β’ Συνεδρία, 13.30-16.00
- «Στοιχεία για την ερμηνεία των έργων για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα», Λορέντα Ράμου, πιανίστα, δρ Μουσικολογίας
- «Ο χορός και το χορευτικό στοιχείο στη μουσική του Σκαλκώτα», Γεώργιος Σακαλλιέρος, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ
- «Ο Νίκος Σκαλκώτας και η ανάδειξη της δημοτικής παράδοσης μέσω των 36 Ελληνικών Χορών», Κατερίνα Λεβίδου, δρ Μουσικολογίας.
- «Για το ντοκιμαντέρ του 1979 ‘Μνήμη Νίκου Σκαλκώτα, 30 χρόνια από τον θάνατό του’», Μάνος Ευστρατιάδης, σκηνοθέτης

2. ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Μ2, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, 21.00
Τιμές εισιτηρίων 10€, 5€ (μειωμένο)
Νίκος Σκαλκώτας, Σονάτα για σόλο βιολί
Τα Παγανά, για πιάνο (πρώτη παγκόσμια πλήρης συναυλιακή εκτέλεση)
Νυχτερινό, για πιάνο
Andantino από τη Σονατίνα για βιολί και πιάνο αρ. 1
Μικρή Σουίτα για βιολί και πιάνο αρ. 2
Αντώνης Σουσάμογλου, βιολί
Λορέντα Ράμου, πιάνο

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

1. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ CD
Μ2, Φουαγιέ, 12.00-13.00
Είσοδος ελεύθερη

Παρουσίαση του CD “Από το Βερολίνο στην Αθήνα: Πιάνο Μουσική Νίκος Σκαλκώτας” που κυκλοφόρησε από την εταιρεία BIS το 2019, με την πιανίστα Λορέντα Ράμου.

2. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Μ2, 13.00-18.00
Είσοδος ελεύθερη με προηγούμενη δήλωση συμμετοχής

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΛΚΩΤΑ

Εισηγήσεις με αναλυτικά παραδείγματα διαφορετικών τάσεων της μουσικής του συνθέτη από τους μουσικολόγους Κώστα Τσούγκρα, Πέτρο Βούβαρη και Πηνελόπη Παπαγιαννοπούλου. Ανάλυση ενός έργου του συνθέτη με συνεισφορά από όλους τους συμμετέχοντες. Απευθύνεται σε συνθέτες, θεωρητικούς της μουσικής, φοιτητές και όποιον άλλο ενδιαφερόμενο. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου στη διεύθυνση: kchardas@mus.auth.gr.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΛΚΩΤΑ

Συνδιοργάνωση με την Ομάδα Μουσικής Ερμηνείας της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Συντονίζουν: Αντώνης Σουσάμογλου - βιολονίστας, Λορέντα Ράμου - πιανίστα, Κώστας Χάρδας - πιανίστας. Απευθύνεται σε επαγγελματίες μουσικούς, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων με ρεπερτόριο για σόλο όργανα ή για μουσική δωματίου του Νίκου Σκαλκώτα. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στη διεύθυνση kchardas@mus.auth.gr.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΚΑΛΚΩΤΑ ΣΤΟ "ΜΜΘ"