Όψεις της μεσαιωνικής Θεσσαλονίκης:
Η μουσική των τροβαδούρων στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης 1204
Μια άκρως σημαντική συναυλία για το μουσικό παρελθόν της πόλης και για μουσικές πτυχές άγνωστες στο ευρύτερο κοινό παρουσιάζει το σύνολο παλαιάς μουσικής "Εξ Σιλέντιο" στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 26 Ιανουαρίου 2020.
Συγκεκριμένα, θα ακουστούν έργα του Ρεμπό ντε Βακέιρας και του Ελίας Καϊρέλ, δύο τροβαδούρων από την Προβηγκία της Νότιας Γαλλίας που βρέθηκαν στη λατινοκρατούμενη Θεσσαλονίκη του 1204.
Οι δύο καλλιτέχνες ήρθαν στην περιοχή μαζί με τις καταστροφικές στρατιές της Δ’ Σταυροφορίας. Στο νεοσύστατο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης και στην αυλή του Βονιφάτιου του Μομφερατικού πέρασαν ένα δημιουργικό διάστημα και έγραψαν έργα πλούσια σε ιστορικές και πολιτικές αναφορές. Το έργο τους μας μεταφέρει σε μια περίοδο της Θεσσαλονίκης ελάχιστα γνωστή και προσφέρει μια σπάνια ματιά στη μουσική και την ευρύτερη πολιτιστική πραγματικότητα της εποχής.
Οι τροβαδούροι ήταν περιπλανώμενοι λυρικοί ποιητές και συνθέτες οι οποίοι επαναπροσδιόρισαν την ερωτική ποίηση, αφού δημιούργησαν ένα πρότυπο λεπταίσθητου, αγνού και εξιδανικευμένου έρωτα που κυριάρχησε στην τέχνη για αιώνες.
Μια πρωτότυπη έρευνα με τίτλο Η μουσική των τροβαδούρων στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης υπήρξε μεταδιδακτορικό πρότζεκτ του Δημήτρη Κούντουρα για το ΚΕΑΕ (Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και εκδόθηκε σε βιβλίο/σιντί από τη Νεφέλη.
Το σύνολο "Εξ Σιλέντιο" ειδικεύεται στην ερμηνεία της παλαιάς μουσικής με όργανα εποχής. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας.
Το σύνολο έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ και σε αίθουσες συναυλιών όπως στo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στα αυστριακά φεστιβάλ Στυριάρτε του Γκρατς και Σαιν Ρούπρεχτ της Βιέννης, στα ιταλικά φεστιβάλ Μουσικέ του Μπάρι και Μάρκο Φοντέλλα του Μιλάνου, στο φεστιβάλ Βία Μεντιεβάλ του Μάιντς, στο Μπαντσέτο Μουσικάλε του Βίλνιους, στο φεστιβάλ Μόσαϊκ της Αλβανίας, στο Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής της Λευκωσίας, στο Τρολχέταν της Σουηδίας, στο Γκιτάρ Πλας και στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου. Το 2018 παρουσίασε σε σειρά συναυλιών στη Λευκωσία τον μεσαιωνικό κυπριώτικο Μουσικό Κώδικα του Τορίνου σε συνεργασία με το Λεβέντειο Ίδρυμα.
Έχει ηχογραφήσει τρεις δίσκους σιντί με τίτλους, Στο φθινόπωρο του Βυζαντίου (Τάλαντον), MNΗMΗ – Μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο και Οι Τροβαδούροι της Θεσσαλονίκης στο Λατινικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης. To σύνολο "Εξ Σιλέντιο" είναι ανσάμπλ στο Ωδείο Αθηνών, ενώ μέλη του διδάσκουν στη διεθνή μουσική κοινότητα Μουσικό Χωριό στον Άγιο Λαυρέντιο.
Σύνολο παλαιάς μουσικής "Εξ Σιλέντιο" :
- Δημήτρης Κούντουρας μουσική διεύθυνση & μεσαιωνικά φλάουτα
- Φανή Αντωνέλου φωνή
- Θύμιος Ατζακάς ούτι
- Βασίλης Ζιγκερίδης κανονάκι
- Νίκος Βαρελάς κρουστά
Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)