Η συναυλία περιλαμβάνει το πρώτο μέρος από το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Χάιντν (1732-1809), το οποίο αναπτύσσει μια διαρκή συνομιλία ανάμεσα στο όργανο και την ορχήστρα (σολίστ: Ευστρατία Χαλουλάκου), καθώς και το τεχνικά απαιτητικό πρώτο μέρος του Κοντσέρτου για φλάουτο του Γκλουκ (1714-1787) (σολίστ: Ραφαηλία-Ειρήνη Κόντου). Ακολουθεί ένα καινούργιο έργο, μέρος πτυχιακού ρεσιτάλ σύνθεσης, το οποίο έγραψε ο φοιτητής Γεώργιος Μαγαλιός (γεν. 1997) για συμφωνική ορχήστρα και αναφέρεται στον παππού του Μπάτμαν! Ακόμη, παρουσιάζεται το πρώτο μέρος από το Κοντσέρτο αρ. 2 του Σοπέν (1810-1849), το οποίο συνδυάζει τη λυρική χάρη του πιάνου με μια άκρως συμφωνική προσέγγιση της ορχήστρας (σολίστ: Τατιάνα Νικολοπούλου).Το δεύτερο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει το χορικό από την καντάτα του Μπαχ (1685-1750) και τη Συμφωνία αρ. 104 σε Ρε Μείζονα “Λονδίνου” του Χάιντν, την τελευταία που έγραψε ο συνθέτης και αποτελεί σημείο αναφοράς του συμφωνικού ρεπερτορίου για τους μεταγενέστερους συνθέτες μέχρι σήμερα.
Ευστρατία Χαλουλάκου βιολοντσέλο
Ραφαηλία-Ειρήνη Κόντου φλάουτο
Τατιάνα Νικολοπούλου πιάνο
Αλέξανδρος Πουρλουκάκης διεύθυνση ορχήστρας
Γεώργιος Μαγαλιός σύνθεση
Διδασκαλία χορωδίας: Δρ. Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου
Μουσική διεύθυνση: Καθ. Γεώργιος Βράνος
Συμφωνική Ορχήστρα ΤΜΕΤ
Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δέχτηκε το 1988 τους πρώτους φοιτητές για να ξεκινήσουν ανώτατες μουσικές σπουδές σε ειδικεύσεις οργάνων όπως βιολί, τσέλο, κοντραμπάσο, φλάουτο κ.ά. Σταδιακά το Τμήμα έγινε πρωτοπόρο και ελκυστικό και εισήχθησαν αρκετοί αξιόλογοι φοιτητές που με την αρωγή διδασκόντων και μεταπτυχιακών φοιτητών κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μικρή ορχήστρα εγχόρδων και στη συνέχεια μια πλήρη συμφωνική ορχήστρα. Έκτοτε, το σύνολο πραγματοποιεί συναυλίες στο Πανεπιστήμιο, στις μεγάλες αίθουσες συναυλιών της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, καθώς και στο εξωτερικό. Από το 2010 τη Συμφωνική Ορχήστρα διευθύνει ο καθηγητής Γεώργιος Βράνος.
Χορωδία ΤΜΕΤ
Έχει τη δομή τετράφωνης μικτής χορωδίας και ερμηνεύει ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου από την εποχή του μπαρόκ έως σήμερα. Έχει λάβει μέρος σε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ), στο 28ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο 4ο Φεστιβάλ Νεανικών Χορωδιών (ΜΜΘ), ενώ συμπράττει τακτικά με τη Συμφωνική Ορχήστρα του τμήματος, σε συναυλίες τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις. Τη διδασκαλία της χορωδίας από το 2008 έχει η Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου.
Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020
Ώρα έναρξης: 21.00
Χώρος: Κτίριο Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)