ΕΡΤ, 2ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


"Λάθε βιώσας, εἰ δή μή δύναιο, λάθε ἀποβιώσας".- Απολλώνιος ο Τυανεύς

ΤΑΙΝΙΕΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΔΩ www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΧΑΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ: Διεθνής Εφημερίδα Ελληνικών Εθνικών - Πατριωτικών Συμφερόντων - ΕΔΡΑ: Όαση Σεμπίκα - Βόρεια Σαχάρα, Νότια Τυνησία – ΤΥΝΗΣΙΑ

Επίσημη Ταυτότητα: Διαδικτυακή Διεθνής Εφημερίδα, Ελληνικών Πατριωτικών Συμφερόντων. (Ανεπίσημη: Εφημερίδα για όλα τα Σκυλιά, τα Αδέσποτα και τα Ορφανά, της Μέρας και της Νύχτας)

Η Εφημερίδα του Πολιτισμού - Της Ιστορικής - Της Καλλιτεχνικής - Της Επίκαιρης - Και της Ποικίλης, Ύλης.

"Θεός μας η Ελλάς, και Θρησκεία μας ο Ελληνικός Πολιτισμός - Ελλάς, Εσαεί". - "Χάος ήσουν και Χάος θα γίνεις" (Αργ. Δαγκ.)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ [ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΜΑΣΟΝΩΝ]

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.- Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτελη, κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ

"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης. Ακόμα, πετάτε απο τα δελτία σας τις "γκρίζες διαφημίσεις", ούτε αυτές δημοσιεύονται. Όποια δελτία δεν πληρούν αυτούς τους κανόνες, πετιούνται στα σκουπίδια.

ΟΙ ΠΛΕΊΣΤΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ ΑΠΌ “’74” ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΕΊΝΑΙ ΛΙΠΟΤΆΚΤΕΣ, ΑΝΥΠΌΤΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΡΙΨΆΣΠΙΔΕΣ!

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

ΕΊΝΑΙ ΔΎΣΚΟΛΟ ΣΉΜΕΡΑ ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΈΛΛΗΝΑΣ...

Αφορμή παίρνω από την σημερινή συζήτηση των “Ανιχνεύσεων” του κ. Παντελή Σαββίδη στην “Γουέμπ Τιβί”, και την θέση του κ. Σάββα Καλεντερίδη ότι “η Ρωσία (Ποια Ρωσία; Λέγε με Πούτιν), μετά την Ουκρανία θα έχει σοβαρό πρόβλημα πλέον με την παρουσία της στην Συρία, στη Μεσόγειο, στη Λιβύη και αλλού”.
Χωρίς να το θέλω, θυμήθηκα την περίπτωση της “Σκήτης του Αγίου Ανδρέα” στις Καρυές του Άθω (και ποτέ Αγίου Όρους – το τοπωνύμιο της χερσονήσου είναι “Ακτή” και “Αθως” από αρχαιοτάτων χρόνων με πληθώρα Ελληνικών πόλεων, και δεν απαλείφεται με κάποιο νέο ολίγων 10ετιών), όταν το 1916, οι Ρώσοι κάτω από την μύτη των ανοήτων καλογήρων έστησαν ολόκληρη στρατιωτική βάση με 2.500 τακτικό στρατό, λίγο περισσότερο από μια Μεραρχία κατά τον Αρριανό, και όταν το αντελήφθησαν αυτό οι Ορθόδοξοι καλόγεροι (Έλληνες), για τους “Ορθοδόξους αδελφούς” καλόγερους Ρώσους, ήταν πολύ-πολύ αργά!
Υπάρχει ολόκληρο άρθρο δικό μου στο περιοδικό “Αέροπος” των Αθηνών γι' αυτό πριν χρόνια, εδώ θα περιοριστώ όσο το δυνατόν στα πιο λίγα. Τα πιο συνεπτυγμένα.
Το 1916 οι Ρώσοι άρχισαν να χτίζουν την “Σκήτη του Αγίου Ανδρέα” με τις ευλογίες του κοινού... χριστιανικού θεού με τους Έλληνες στις Καρυές, και σε οικόπεδο που ενοικίασαν από την Μονή Βατοπεδίου. Το ενοικιαστήριο ισχύει ακόμα.
Όλο το τεράστιο υλικό, από πέτρα έως καρφί, κι από καζάνι κλιματισμού έως καμπάνα στο Κυριακό της Σκήτης, κουβαλήθηκε με καραβάνια μουλαριών από τα αγκυροβολημένα πλοία της Ρωσίας στις βόρειες ακτές του Άθω, και συγκεκριμένα, της περιοχής Ιβήρων.
Να πούμε όμως ότι το Κυριακό της Σκήτης, άρχισε να κτίζεται από τα μέσα του 19ου αιώνος, και αποπερατώθηκε μετά από πολλά χρόνια, σχεδόν με όλα τα υπόλοιπα έργα.
Οι βλακέντιοι καλόγεροι του "Αγ(ρ)ίου Βουνού", βλέποντας όλην αυτήν την τεράστια μετακομιδή των υλικών με γουρλωμένα μάτια αναρωτήθηκαν: “Μα τι θα κάνουν επιτέλους αυτοί οι Ρώσοι στις Καρυές, Σεράι;”.
Έτσι έμεινε και το παρατσούκλι για την Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, “Σεράι”. 

Στο “Σεράι αυτό, ερμητικά κεκλεισμένων των θυρών, έβγαιναν την ημέρα Ρώσοι στρατιώτες ντυμένοι καλόγεροι για δουλειές αγροτικές ή άλλες εμπορικές, και με την δύση του ηλίου που επικρατεί στον ωρολογιακό χρόνο του Άθω, έμπαιναν μέσα, πέταζαν τις στολές, και άρχιζαν τα στρατιωτικά γλέντια, με του κόσμου τα καλούδια και του κόσμου τις απολαύσεις.
Αυτή η μυστικότητα όμως, των Ρώσων “καλογήρων-στρατιωτών” δεν άργησε να αποκαλυφθεί (Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον), και όταν οι δικές μας θρησκευτικές εγκεφαλικές τυρόπιτες, κατάλαβαν επιτέλους, τι συνέβαινε στην Σκήτη, άρχισαν, τι άλλο; Τις παρακλήσεις, τις μετάνοιες και τα τροπάρια, τους Ακαθίστους Ύμνους, για το πως το “Άγιον Όρος”, τρομάρα τους, θα απαλλάσσονταν από την στρατιωτική βάση του ρωσικού στρατού, στην καρδιά της πρωτεύουσας των Καρυών.
Και, ω του θαύματος, οι παρακλήσεις... απέδωσαν, βρήκαν φαίνεται την θέση τους για τους θρησκόληπτους και “χρησίμους ηλιθίους”, η Σκήτη άδειασε εν μιά νυκτί, αφήνοντας μόνο 8-10 Ρώσους μοναχούς να την διαχειρίζονται, από το 1944 και μετά.
Ήταν ο Στάλιν και ο Χίτλερ αυτοί που έκαναν το θαύμα, όταν δεύτερος εισέβαλε στην Ρωσία, και ο πρώτος ξέμεινε από στρατεύματα!
Ολόκληρη η Μεραρχία της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα, ανακλήθηκε μέσα σε μια νύχτα, για να υπερασπιστεί το Ανατολικό μέτωπο που άνοιξε ο Χίτλερ! Λέγε με και Ρωσικό!
Από το 1944, και μέχρι το 1958 που  αυτο-αποτεφρώθηκε (έχει σημασία αυτό), η Σκήτη, με σκοπό να σβηστεί όλο το στρατιωτικό αμαρτωλό παρελθόν και ιστορικό της, και μέχρι το 1965 περίπου, που, μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών εξοντώθηκαν μέχρις ενός από τους άλλους “χριστιανούς αδελφούς” ποικίλω τω τρόπω, "οι μοναχοί της", η Σκήτη παρέμεινε ερείπιο και παρθένα ζούγκλα, απροσπέλαστη σε όλους, εκτός από κάποιον μαθητή της Αθωνιάδος Σχολής η οποία λειτουργεί κολλητά δίπλα της, ο οποίος σε μια προσωπική εξερεύνηση δική του, διείσδυσε μέχρι το οπλοστάσιο των Ρώσων στα υπόγεια, και “έκλεψε”' το τελευταίο ρωσικό τουφέκι εκεί, που βρήκε.
Έκτοτε, και για πάνω από 40 χρόνια πλήρους εγκαταλείψεως και απουσίας ζωντανής υπάρξεως στα χαλάσματα της Σκήτης, επιφανειακά και υπόγεια, οι πρώτοι που μπήκαμε μέσα το 1992, παρείσακτοι και χωρίς καμιά απολύτως, άδεια, ήμασταν εμείς, οι δυο μας, με τον κολλητό μου Ιωακείμ Παπάγγελο αρχαιολόγο, ο Μάκης για ειδική αρχαιολογική έρευνα, και εγώ για “παρέα”, αυτοκόλλητο όπως πάντα!
Οι οποίοι θα μπορούσαμε να είχαμε πάθει και μεγάλη ζημιά, αφού για μια ολόκληρη μέρα ακροβατούσαμε πάνω σε καμένα πατώματα 10όροφων σχεδόν πολυκατοικιών, εξώστες και απύθμενα, τελείως άφεγγα υπόγεια, μόνο με την βοήθεια δύο μικρών χαζοφακών.
Μπήκαμε σ' αυτό που λέμε φραστικά “Στα άδυτα των αδύτων” της έδρας της πρώην ρωσικής Μεραρχίας του Ρωσικού στρατού του Β' ΠΠ.  
Εν πάση περιπτώσει, “επιζήσαμε” της παράτολμης αυτής ενέργειας και εξερευνήσεως, για να διαβάζεται εσείς σήμερα αυτά που διαβάζετε. 

Υπάρχουν και άλλα, πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, και για την Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, αλλά και για την άλλη ρωσική σκήτη, του Προφήτου Ηλία! Ως προς την διείσδυση του Ρωσικού στρατού μέσω του “μοναχισμού” στην Ελλάδα και το Αιγαίο (λιμάνι των Ελευθερών), αυτά όμως θα τα πούμε, αν βρούμε αφορμή, όπως αυτή που βρήκαμε σήμερα, κάποια άλλη φορά. 

Ευοί ευάν αδέρφια, άλλη μια άχρηστη “αποκριά” και φέτος, τα πανάρχαιά μας Κάρνεα που ζήσαμε... Εμείς να είμαστε καλά, και οι Ουκρανοί; Τάθελαν και τάπαθαν!
Το πράγμα είναι να μην τα πάθουμε κι εμείς.
Η ιστορία διδάσκει, ίσως είναι το πιο ουσιαστικό μάθημα για τον άνθρωπο, τους πολιτικούς... Τα ανθρώπινα παράσιτα, δηλαδή... «῎Ολβιος, ὅστις τῆς ἱστορίας ἔσχε μάθησιν»...
Έρρωσθε και ευδαιμονείτε.
Ευοί ευάν 


[Υ.Γ. Ζητούμε συγγνώμη για την ποιότητα των φωτογραφιών (1992), αυτές όμως είναι από τις πιο πολύτιμες του φωτογραφικού μας υλικού-αρχείου που διαθέτουμε, και δεν γουστάρουμε να τις δούμε, σε οποιαδήποτε άλλη δημοσίευση...]