Ναπολέων Λιναρδάτος
Aν πάσχεις από άγνοια και ιδεολογικές εμμονές, δεν υπάρχει φάρμακο για την περίπτωση σου. Υπάρχει, όμως, ο τομέας της δημοσιογραφίας που θα σου επιτρέψει να μετατρέψεις αυτές τις δύο αδυναμίες σε μια λαμπρή καριέρα.
Ο συνδυασμός άγνοιας και τεμπελιάς συνεχίζεται στο ίδιο άρθρο όπου σε κάποια στιγμή διαβάζουμε περί της «άθλιας διαχείρισης της πανδημίας από τον Τραμπ.» Οι πολιτικές σε αυτό το θέμα στις ΗΠΑ καθορίζονται από τους κυβερνήτες και τους δημάρχους. Η ομοσπον-διακή κυβέρνηση, στην καλύτερη περίπτωση, έχει ρόλο υποστηρικτικό. Τα πήγε πολύ καλά στην Φλόριντα, αλλά απέτυχε στη Νέα Υόρκη ο Τραμπ;
Και αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο Τραμπ προσφέρει, αυτό που θα ονόμαζαν οι στρατιωτικοί, μια πλούσια από στόχους περιοχή. Αυτά που μερικές φορές λέει είναι γεμάτα με ανακρίβειες και ψεύδη. Υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για όποιον επι-θυμεί να του ασκήσει κριτική. Ότι γίνεται κριτική όπως η παραπάνω, απλά, πόσο χαμηλά έχει πέσει η ποιότητα της αρθρογραφίας. Ούτε τα πιο βασικά δεδομένα του θέματος με το οποίο ασχολούνται, δεν κάθονται να επιβεβαιώσουν. Είναι σχεδόν, σαν να λες ότι η πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής, επέτυχε στην Ελλάδα, αλλά απέτυχε στην Ιταλία.
Σε ένα θέμα, όπως η αστυνομική βία στις ΗΠΑ όπου ο θύτης είναι λευκός και το θύμα μαύ-ρος, έχουμε να κάνουμε με το απόλυτο θέμα να διεγείρει τα προαναφερθέντα δημοσιογρα-φικά πάθη. Έτσι, από το παραπάνω άρθρο μαθαίνουμε για «το πρόβλημα της υπερβολικής χρήσης βίας, και της επιδημίας δολοφονιών άοπλων μαύρων Αμερικανών από την αστυ-νομία» (Καθημερινή 4.6.20). Τι ακριβώς συνιστά «επιδημία δολοφονιών»;
Αυτό που μου κάνει εντύπωση, είναι η επίλεκτη ευαισθησία της συντρόφισσας από την «Καθημερινή». Το 2015 η αστυνομία είχε πυροβολήσει θανάσιμα 38 μαύρους και 32 λευκούς άοπλους πολίτες. Αλλά τότε πρόεδρος ήταν ο Ομπάμα, οπότε το θέμα, φαντά-ζομαι, δεν είχε ενδιαφέρον. Επίσης σημαντικό είναι το στοιχείο ότι στις ΗΠΑ η αστυνομία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κάθε δημάρχου, εκτός από τις περιπτώσεις που οι πολίτες του δήμου ψηφίζουν τον αρχηγό της αστυνομίας. Άλλο ένα σημείο της άγ-νοιας των ελληνικών ΜΜΕ είναι ότι δεν ξέρουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ούτε ελέγχει, ούτε μπορεί να διατάξει την αστυνομία.
Στα «Νέα», αρθρογράφος διατυπώνει την άποψη πως "Καμιά ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη". Σύνθημα που ακούγεται αυτές τις μέρες σε μια Αμερική που φλέγεται. Σύνθημα που λέει μια πολύ απλή αλήθεια, που κάποιες φορές την προσπερνάμε: Ότι οι κοινωνίες είναι βαθιά διαιρεμένες, άνισες και άδικες. Είτε μιλάμε για τον ρατσισμό, είτε για την εκμετάλ-λευση, είτε για τον σεξισμό, βαθιές διαιρετικές γραμμές τις διαπερνούν, ορίζοντας πεδία ενεργών συγκρούσεων.»
Καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε στον σύντροφο από τα «Νέα», πως προσφάτως τιμήσαμε την μνήμη των τεσσάρων νεκρών της Μαρφίν, οι οποίοι πέθαναν γιατί κάποιοι πιστεύουν στο «Καμιά ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη.»
Στην «Αυγή», άλλος σύντροφος θα αναπαράξει ένα αφήγημα όπως το παραπάνω, γράφο-ντας «Ο ρατσισμός, η φτώχεια, η ανισότητα σκοτώνουν. Το ξέρουμε και στην Ελλάδα. Δεν αρκεί να καταγγέλλουμε, να χειροκροτούμε τους «ήρωες» και τους «μάρτυρες», να εξοργιζό-μαστε με αυτά που γίνονται αλλού.»
Αφού οι σύντροφοι στην «Καθημερινή», «Τα Νέα» και την «Αυγή», τους πονάει τόσο πολύ το συγκεκριμένο θέμα, γιατί το γράψιμο τους μαρτυρά ότι δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με την ουσία του;
Τα ερωτήματα είναι προφανή. Αλλά η άγνοια, η τεμπελιά, και πάνω από όλα οι κυρίαρχες ιδεολογικές εμμονές των ΜΜΕ, τα θέτουν εκτός της δημοσίου σφαίρας.