Η Αγγέλα Καραμάνου γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1996, και είναι Ελληνοαμερικανίδα δεύτερης γενιάς, κόρη του Γιάννη και της Στέλλας Καραμάνου.
Η καταγωγή των παππούδων της από την πλευρά του πατέρα της Χριστοφόρου και της Πένης (προφανώς από το Πηνελόπη), Καραμάνου, είναι από το Γύθειο της Λακωνίας και τη Στούπα της Μεσσηνίας. Η καταγωγή των παππούδων της από την πλευρά της μητέρας της, του Πέτρου και της Τίας Πατεράκη είναι από την Κρήτη. Να σημειώσουμε ότι η Αγγέλα έχει συγγενικούς δεσμούς και με τον Χρίστο ή Χριστόφορο Πατεράκη*, βετεράνο των ΕΦ-4 στο Βιετνάμ και πρώην αρχηγό του Ακροβατικού Σμήνους της "USAF", των περίφημων “Θάντερμπερντs”.
Και οι δύο οικογένειες μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αγγέλα έχει πλήρη επίγνωση της μεγάλης κληρονομιάς της και σύμφωνα με τα λόγια της:
«Λατρεύω την κληρονομιά μου, η οποία έπαιξε τεράστιο ρόλο στο πως; μεγάλωσα. Το να φτιάχνω φαγητό στους ανθρώπους με τους οποίους ζω και εργάζομαι, να φιλοξενώ τους συναδέλφους μου, να δουλεύω σκληρά, οφείλονται στην καταγωγή μου και την οικογένεια μου, μια οικογένεια μεταναστών! Προσπαθώ να έρχομαι συχνά στην Ελλάδα, καθώς όλη η οικογένειά μας είναι ακόμα εκεί. Έχω έλθει πέντε φορές, και έχω δει όλα τα χωριά όπου μεγάλωσαν οι παππούδες μου».
Μετά την αποφοίτησή της από το γυμνάσιο με βαθμό 4,4 και από το Κολλέγιο το 2018, αποφάσισε να εισαχθεί στην Ακαδημία της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας από την οποία απεφοίτησε με το πτυχίο “Μηχανικής Συστημάτων” το 2019, ενώ ήταν και σπουδαία παίκτρια ποδοσφαίρου, παίζοντας μέσος στην ομάδα, και κερδίζοντας αρκετά βραβεία.
Ενώ παρακολουθούσε την Ακαδημία της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, της γεννήθηκε το ενδιαφέρον για την πτήση.
Η εκπαιδευτική της πορεία περιελάμβανε τα αεροσκάφη DA-20, T-6, T-1, T-38, και τέλος, το περίφημο Εφ-15E Στράικ Ηγκλ.
Απεφοίτησε επιτυχώς από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα Εφ-15E Στράικ Ηγκλ, με την 334η Μοίρα Μαχητικών στην Αεροπορική Βάση Σέυμουρ Τζόνσον, και τιμήθηκε με το βραβείο ολκής, "Αρουραίοι του ποταμού, θα πήγαινα στον πόλεμο μαζί σας", ένα βραβείο που επιβεβαιώνει την αξία της.
Είναι ειδικευμένη Αξιωματικός Οπλικών Συστημάτων, και αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την επιτυχή ολοκλήρωση των αποστολών που έχουν ανατεθεί στα «Μούντχεν», παρατσούκλι με το οποίο τα Εφ-15E, είναι επίσης γνωστά στα πληρώματά τους. Όπως είπε η Αγγέλα στην ομάδα μας:
«Το Εφ-15E είναι ένα εξαιρετικό και μοναδικό αεροσκάφος γιατί έχουμε δυο άτομα στο αεροπλάνο. Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε δυο φορές περισσότερα πράγματα και να επικεντρωθούμε περισσότερο σε αυτά. Είναι φοβερό, το να έχεις ένα άλλο άτομο εκεί για να σε υποστηρίξει, γεγονός που μας επιτρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό! Πετάμε ως ομάδα, επιλύουμε πιθανά προβλήματα, και λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις. Πετάμε στα 500 πόδια με 500 κόμβους, οπότε δεν υπάρχει πολύς χώρος για λάθη».
Η Αγγέλα υπηρετεί αυτή τη στιγμή στην 334η Μοίρα Μαχητικών γνωστής ως “Κεραυνοί”, η οποία ανήκει στην 366η Πτέρυγα Μαχητικών με έδρα την Αεροπορική Βάση του Μάουντε Χομ του Αϊντάχο. Την ρωτήσαμε αν σκέφτεται αργότερα να πάρει θέση στο μπροστινό κάθισμα του “Μουντχεν:
«Μου αρέσει να είμαι πίσω αυτή τη στιγμή, αλλά αφήνω τις επιλογές μου ανοιχτές, για να μπορέσω να το κάνω, αν αυτό είναι κάτι που θα πάρω απόφαση να συνεχίσω. Ελπίζω να εμπνεύσω και άλλες γυναίκες, να μην φοβούνται να ασχοληθούν με επαγγέλματα που είναι κυρίως αντρικά!»
*Ο Ταγματάρχης Πατεράκης (σ.σ.: Νάτο πάλι το "Ταγματάρχης"), γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1935 στο Βαν Χούτεν του Νέου Μεξικού, και ήταν γιος του Γρηγορίου Πατεράκη από την Κρήτη, και της Ελένης Κατσουφράκη, η οποία είχε δύο ακόμη παιδιά την Γκρέις Πατεράκη και τον Εμμανουήλ Πατεράκη.
Σε ηλικία έξι ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στο Μοντέστο της Καλιφόρνιας στην οποία ο Πατεράκης τελείωσε τη Σχολή το 1953. Κατατάχθηκε στην “Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ” και υπηρέτησε για 4 χρόνια στη Στρατιωτική Αστυνομία, πριν κάνει αίτηση για Χειριστής Πολεμικών Αεροσκαφων - πιλότος - η οποία και εγκρίθηκε.
Εκπαιδεύτηκε το 1961 στο Τέξας, και αργότερα έγινε ο ίδιος εκπαιδευτής.
Οι πτητικές του ικανότητες και η θέλησή του να πετάξει με την Ομάδα Επιδείξεως της Πολεμικής Αεροπορίας, τα περίφημα “Θάντερμπερντς” καρποφορούν, όταν επιλέγεται να πετάξει στη θέση Νο2, ως αριστερός στην ομάδα 1966-1967 που πετούσε με “Εφ-100, Υπέρ Σπαθιά”, γίνεται ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που εντάσσεται σ αυτόν τον επίλεκτο αεροπορικό σχηματισμό.
Την περίοδο 1967-68 εκπαιδεύτηκε στο πανίσχυρο “Εφ-4 Φάντομ” στη Μονάδα Εκπαιδεύσεως Αντικαταστάσεως Εφ-4, και αργότερα θα πετάξει 315 αποστολές μάχης (60 πάνω στον βορρά) κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, πετώντας με το “Εφ-4C Φάντομ ΙΙ”, την 557η Μοίρα Τακτικών Μαχητικών.
Του απονεμήθηκαν πολλά μετάλλια, συμπεριλαμβανομένου του Διακεκριμένου “Ιπτάμενου Σταυρού”.
Ο Ταγματάρχης Πατεράκης διοικούσε την ομάδα επιδείξεων πτήσης “Θάντερμπερντς” που εδρεύει στην αεροπορική βάση του Νέλλις κοντά στο Λας Βέγκας, από το 1975 έως το 1977 πετώντας με το ευκίνητο “T-38 Ταλόν”.
Ήταν ο πρώτος Ελληνοαμερικανός ηγέτης των “Θαντερμπερντς” που είχε επίσης την τιμή να είναι ο κυβερνήτης κατά τη διάρκεια της επετείου των 200 χρόνων, πετώντας με ένα ειδικά διακοσμημένο Ταλόν.
Η καριέρα του στην Πολεμική Αεροπορία περιλαμβάνει επτά χρόνια στρατιωτικής θητείας, και 17 χρόνια ως πιλότος, πετώντας περισσότερες από 5.100 ώρες και με αεροσκάφη Εφ-86, Εφ-100, Εφ-4C/E και T-38
Ο Ταγματάρχης Πατεράκης πέθανε στις 9 Μαΐου 2006 από άγνωστη αιτία, όταν επισκέφθηκε
την αεροπορική βάση “Πάτρικ” στη Φλώριδα, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του Βίκι Φρέιζερ και τα τέσσερα παιδιά του, Ντόνα, Πάτι, Μαρκ και Αλίσια.