ΕΡΤ, 2ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


"Λάθε βιώσας, εἰ δή μή δύναιο, λάθε ἀποβιώσας".- Απολλώνιος ο Τυανεύς

ΤΑΙΝΙΕΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΔΩ www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΧΑΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ: Διεθνής Εφημερίδα Ελληνικών Εθνικών - Πατριωτικών Συμφερόντων - ΕΔΡΑ: Όαση Σεμπίκα - Βόρεια Σαχάρα, Νότια Τυνησία – ΤΥΝΗΣΙΑ

Επίσημη Ταυτότητα: Διαδικτυακή Διεθνής Εφημερίδα, Ελληνικών Πατριωτικών Συμφερόντων. (Ανεπίσημη: Εφημερίδα για όλα τα Σκυλιά, τα Αδέσποτα και τα Ορφανά, της Μέρας και της Νύχτας)

Η Εφημερίδα του Πολιτισμού - Της Ιστορικής - Της Καλλιτεχνικής - Της Επίκαιρης - Και της Ποικίλης, Ύλης.

"Θεός μας η Ελλάς, και Θρησκεία μας ο Ελληνικός Πολιτισμός - Ελλάς, Εσαεί". - "Χάος ήσουν και Χάος θα γίνεις" (Αργ. Δαγκ.)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ [ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΜΑΣΟΝΩΝ]

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.- Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτελη, κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ

"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης. Ακόμα, πετάτε απο τα δελτία σας τις "γκρίζες διαφημίσεις", ούτε αυτές δημοσιεύονται. Όποια δελτία δεν πληρούν αυτούς τους κανόνες, πετιούνται στα σκουπίδια.

ΟΙ ΠΛΕΊΣΤΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ ΑΠΌ “’74” ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΕΊΝΑΙ ΛΙΠΟΤΆΚΤΕΣ, ΑΝΥΠΌΤΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΡΙΨΆΣΠΙΔΕΣ!

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ "ΜΜΘ"

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ 1821 ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ Ο ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης φόρεσε τα γιορτινά του ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και εξελίσσεται για ακόμη μια χρονιά σε πόλο έλξης και φωτεινό σημείο εορταστικής αναφοράς χάρη στον πρωτότυπο στολισμό του.

Στην πλατεία του Οργανισμού ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος περιλαμβάνει αγγέλους, αστέρια και πλήθος φωτεινών ευχών για «χρόνια πολλά» στους συμπολίτες μας που έρχονται στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης προκειμένου να παρακολουθήσουν το πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα παραστάσεων, αλλά και σε εκείνους που επιλέγουν την ευρύτερη περιοχή για τον περίπατο τους.  



Ο διάκοσμος είναι εορταστικός και στους εσωτερικούς χώρους των δυο κτηρίων όπου δεσπόζουν δυο μεγάλα Χριστουγεννιάτικα δέντρα. Το ένα βρίσκεται στη μεγάλη σάλα που οδηγεί στην αίθουσα Φίλων της Μουσικής του κτηρίου Μ1. Ο φωτισμός του κερδίζει αμέσως την προσοχή και ήταν το πρώτο που παρατήρησαν όσοι έσπευσαν να παρακολουθήσουν το εορταστικό (...). 

Το δεύτερο βρίσκεται στο κτήριο Μ2 και είναι στολισμένο στα γαλανόλευκα. Στα κλαδιά του κρέμονται τσαρουχάκια τα οποία παραπέμπουν στο λογότυπο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για το 1821.  

Παράλληλα, στα δυο κτήρια η Διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης αναπτύσσει δυο θεματικές πρωτοβουλίες οι οποίες εξαρχής κέντρισαν την προσοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου. Η μια έχει θεματολογία τις «πριμαντόνες», με ομοιώματα (κούκλες) να «φορούν» κοστούμια από εξαιρετικές όπερες και πασίγνωστες θεατρικές παραστάσεις που έχουν «ανέβει» στη σκηνή του Οργανισμού.

Η δεύτερη πρωτοβουλία (κτήριο Μ1) είναι αφιερωμένη στην επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία. Φέρει τον τίτλο «Αποχαιρετώντας το ‘21», δεδομένου ότι σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται ο ημερολογιακός κύκλος του έτους κατά το οποίο ο Ελληνισμός τιμά τη συμπλήρωση δυο αιώνων από την κήρυξη της Επανάστασης και την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα. Σε αυτήν, ομοιώματα είναι ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές από περιοχές της χώρας, συνδυασμένες με στοιχεία από την τοπική χλωρίδα και καρποφορία. Τα ομοιώματα είναι ενταγμένα με έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο στο πνεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τιμώντας την ελληνική παράδοση με το σεβασμό που της αρμόζει αλλά και τις ρίζες του “προγόνου” του εθίμου του χριστουγεννιάτικου δέντρου που βρίσκεται στην αρχαία Ελλάδα.

Τη θεματική πρωτοβουλία, όπως και τον εορταστικό διάκοσμο της σκηνής του Μεγάρου επιμελήθηκε η κα. Τάνια Χατζηγκόντζιου, ενώ οι παραδοσιακές φορεσιές είναι μια ευγενική παραχώρηση του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Κρητών Παγκρήτιος Θεσσαλονίκης και της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Βασίλης Γάκης: «Με τον στολισμό του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θέλουμε να προσφέρουμε στους συμπολίτες αλλά και στους επισκέπτες της πόλης μας ανάσες αισιοδοξίας, ελπίδας και χαράς. Επιλέξαμε έναν εορταστικό διάκοσμο πρωτότυπο, δίχως υπερβολές, δίνοντας προτεραιότητα στο να τονώσουμε την ψυχολογία των συμπολιτών μας. Έτσι καταστήσαμε την πλατεία αλλά και τους εσωτερικούς χώρους των δυο κτηρίων φωτεινό σημείο ενδιαφέροντος. Θέλουμε τα μάτια των Θεσσαλονικέων να στραφούν προς το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ώστε μέσα από τον διάκοσμο και το πλούσιο πρόγραμμα παραγωγών που παρουσιάζουμε στο κοινό να τους μυήσουμε στη μαγεία των ημερών.
Παράλληλα, με την πρωτοβουλία που αναλάβαμε να παρουσιάσουμε στο κοινό παραδοσιακές φορεσιές από πολλά σημεία της χώρας θέλουμε να τιμήσουμε όπως αρμόζει τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Δουλέψαμε με σεβασμό στην παράδοση και μοναδικό γνώμονα να υπενθυμίσουμε στους συμπολίτες μας τη θυσία των προγόνων μας. Αυτή ήταν, άλλωστε, η πρόκληση. Να εντάξουμε τις παραδοσιακές φορεσιές στο κλίμα των ημερών και στο πνεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η ιδέα αντλήθηκε από το έθιμο της Ειρεσιώνης στην αρχαία Ελλάδα που ήταν ο “πρόγονος” του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Επρόκειτο για κλαδιά στολισμένα με καρπούς του κάθε τόπου, τα οποία κρατούσαν τα μικρά παιδιά που επισκεπτόντουσαν τις κατοικίες της αρχαιότητας».