"...Κούφιοι και οκνοί, καταφρονούν / Την θεία τραχιά σου γλώσσα..."
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ "ΜΜΘ"
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΝΝΙΟ ΜΟΡΙΚΟΝΕ - ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ "MOYΣA"
(Σ.Σ. Κάποιοι αστοιχείωτοι, επιμένουν να γράφουν την "μούσα", το "σ" με λατινικό "s". Το γιατί; μόνο αυτοί το ξέρουν)
Την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2021, στις 9 το βράδυ, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής (κτήριο Μ1) το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, το πρόγραμμα (...) και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών αποτίει φόρο τιμής στον σπουδαίο Ιταλό συνθέτη Έννιο Μορικόνε, ο οποίος με το αξεπέραστο έργο του δημιούργησε τη δική του σχολή στην κινηματογραφική μουσική.
Στο πλαίσιο της δράσης «Χριστούγεννα στο Μέγαρο», η δημιουργική «φλόγα» της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYΣA) συναντά το ταπεραμέντο του κορυφαίου ενορχηστρωτή, μαέστρου και τρομπετίστα, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό μουσικό αφιέρωμα το οποίο περιλαμβάνει ορισμένες από τις καλύτερες στιγμές της μουσικής διαδρομής του αξέχαστου κινηματογραφικού συνθέτη. Μαζί της και η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης. Τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Θοδωρής Παπαδημητρίου, ενώ η διδασκαλία της χορωδίας φέρει την υπογραφή της Μαίρης Κωνσταντινίδου.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Έννιο Μορικόνε Ελλάδος, από 22 Δεκεμβρίου 2021 έως 8 Ιανουαρίου 2022, στο κτήριο Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί ομαδική εικαστική έκθεση. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα 16 εικαστικών, γραφιστών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από το πλούσιο έργο του Ιταλού συνθέτη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου.
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη, με την προσέλευση του κοινού να επιτρέπεται από Δευτέρα έως Σάββατο, 10 το πρωί με 6 το απόγευμα.
Στην έκθεση συμμετέχουν: Γ. Αντωνόπουλος, Α. Δημητρίου, Γ. Δημητρίου, Δ. Δημόπουλος, Ζ. Ζηπέλα, Δ. Καλογήρου, Α. Λάσκαρης, Χ. Λάσκαρης, Α. Μάντζαρη, Σ. Μπακάλης, Π. Ντόλας, Ι. Πέτρου, Χ. Σαμαράς, Ε. Σαρλή, Ζ. Σεϊτάνη, ΠΟΥΠΕΤ.
ο βιογραφικό του Έννιο Μορικόνε
Γεννημένος στη Ρώμη στις 10 Νοεμβρίου 1928 ο Έννιο Μορικόνε αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για συνθέτες, σκηνοθέτες και μουσικόφιλους σε όλο τον κόσμο καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο πολυσύνθετων και παραγωγικών συνθετών μουσικής για ταινίες όλων των εποχών.
Την υπογραφή του φέρουν περισσότερα από 500 μουσικά θέματα για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, η μουσική του χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερες από 60 βραβευμένες ταινίες, ενώ συνέθεσε και για περισσότερες από 100 πρωτότυπες παραστάσεις.
Ενδεικτικό της τεράστιας μουσικής κληρονομιάς του είναι το γεγονός ότι έγραψε μουσική για ταινίες που ξεχωρίζουν στον κινηματογραφικό στερέωμα όπως Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος, Για Μια Χούφτα Δολάρια, Κάποτε στη Δύση και Κάποτε στην Αμερική, Συμμορία των Σικελών, Μέρες Ευτυχίας, Αποστολή, Οι Αδιάφθοροι του, Ο Επαγγελματίας, Σινεμά ο Παράδεισος και Μαλένα του Τζιουζέπε Τορνατόρε.
Το πρόγραμμα της εορταστικής συναυλίας
Έννιο Μορικόνε (1928 – 2020)
- Σινεμά Παραδεισος
- Σινεμά Παραδεισος
- 1900
- 1900
- Μαλένα
- Μαλένα
- Σικελική Φατρία
- Μανταλένα και Επαγγελματίας
- Οι Ανέγγιχτοι
- Το Πράγμα
- Καλίφα
- Μωησής
- Κάποτε στην Αμερική
- Κάποτε στη Δύση
- Ο Καλός ο Κακός και ο Άσχημος
- Ο Καλός ο Κακός και ο Άσχημος
- Ο Καλός ο Κακός και ο Άσχημος
σολίστ: Δήμητρα Ζαφειρίου σοπράνο
- Η Αποστολή
- Για μια Χούφτα Δολλάρια
Πληροφορίες και εισιτήρια για την παράσταση μπορείτε να βρείτε εδώ:
http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2751
Όλες οι παραγωγές είναι "ελεύθερες κορωνοϊού", καθώς οι θεατές εισέρχονται στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Για ανήλικους από 4 έως 17 ετών χρειάζεται αυτόβουλο τεστ 24 ωρών.
Εντός των χώρων του Οργανισμού τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλούς διεξαγωγής θεαμάτων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Για το σύνολο των παραστάσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μπορείτε να ενημερωθείτε στο www.tch.gr
[Σ.Σ.: Το κείμενο ήταν αηδιαστικά φορτωμένο με αγγλικούρικες σαχλαμάρες, είδαμε και πάθαμε να το σουλουπώσουμε στα μέτρα μας].