ΕΡΤ, 2ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


"Λάθε βιώσας, εἰ δή μή δύναιο, λάθε ἀποβιώσας".- Απολλώνιος ο Τυανεύς

ΤΑΙΝΙΕΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΔΩ www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΧΑΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ: Διεθνής Εφημερίδα Ελληνικών Εθνικών - Πατριωτικών Συμφερόντων - ΕΔΡΑ: Όαση Σεμπίκα - Βόρεια Σαχάρα, Νότια Τυνησία – ΤΥΝΗΣΙΑ

Επίσημη Ταυτότητα: Διαδικτυακή Διεθνής Εφημερίδα, Ελληνικών Πατριωτικών Συμφερόντων. (Ανεπίσημη: Εφημερίδα για όλα τα Σκυλιά, τα Αδέσποτα και τα Ορφανά, της Μέρας και της Νύχτας)

Η Εφημερίδα του Πολιτισμού - Της Ιστορικής - Της Καλλιτεχνικής - Της Επίκαιρης - Και της Ποικίλης, Ύλης.

"Θεός μας η Ελλάς, και Θρησκεία μας ο Ελληνικός Πολιτισμός - Ελλάς, Εσαεί". - "Χάος ήσουν και Χάος θα γίνεις" (Αργ. Δαγκ.)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ [ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΜΑΣΟΝΩΝ]

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.- Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτελη, κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ

"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης. Ακόμα, πετάτε απο τα δελτία σας τις "γκρίζες διαφημίσεις", ούτε αυτές δημοσιεύονται. Όποια δελτία δεν πληρούν αυτούς τους κανόνες, πετιούνται στα σκουπίδια.

ΟΙ ΠΛΕΊΣΤΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ ΑΠΌ “’74” ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΕΊΝΑΙ ΛΙΠΟΤΆΚΤΕΣ, ΑΝΥΠΌΤΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΡΙΨΆΣΠΙΔΕΣ!

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Χάος Αριθμός 317 - ΠΑΡΑΦΡΟΝΗΣΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ, ΕΚΕΙ ΣΤΗ "ΙΣΤ΄";


ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ «ΚΑΛΟΠΑΙΔΑ», Ή ΓΙΑ ΚΩΛΟΠΑΙΔΑ, κ. ΠΟΤΑΜΙΑΝΕ;


Φρέσκο και φρικιαστικό!.. Τρομακτικό, τρομοκρατικό!.. ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!!!.. ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΟΥΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ!.. Η Μάνα μου, λέει: «Το μυρμήγκι όταν θέλει να ψοφήσει, βγάζει φτερά!..». Η Ελλάς έχει βγάλει φτερά!..

Η Ελλάδα σβήνει από το χάρτη των Κρατών και των Εθνών, μας τη σβήνουν αυτοί που εισέπραξαν το 47,4% της περιφρονήσεως μας, και δεν αντιλήφθησαν ΑΠΟΛΥΤΩΣ, ΤΙΠΟΤΑ!..


Συσπειρωθείτε ΟΛΟΙ, γύρω από Ελληνοπρεπείς οργανώσεις, με Ελληνοκεντρική περιχαράκωση των ιδεών τους, και όχι ΠΟΛΙΤΙΚΗ!.. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΘΑΝΕ!..

Μην ξεχνάτε, ότι ο Λεωνίδας ΔΕΝ εκτέλεσε Πολιτική Εντολή στις Θερμοπύλες των Σπαρτιατών, αλλά βγήκε έναν περίπατο με τους «300» του, έτσι, για να ξεσκάσει!.. Για να ξεμουδιάσει!..

Εμείς θα πολεμήσουμε!.. Αυτοί θα λακίσουν ΟΛΟΙ ως λαγωοί, και θα ταξιδέψουν στο Εξωτερικό ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ, να φαν ευδαίμονες, και ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΛΕΨΑΝ, ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ, τόσα χρόνια!..

Τον Αλαβάνο, πιθανώς, να τον ετοιμάζουν ΜΟΝΙΜΟ Πρέσβη μας, στα δικά τους Η.Ε.!..

Το τέλος του Καραμανλή, μάλλον προοιωνίζεται αβέβαιο και σκοτεινό!.. Ο Ελληνικός λαός του εμπιστεύτηκε την ψυχή του, κι αυτός την πούλησε στο σατανά, την Εβραιοχριστιανική μασονία!..

Η, τόσο φανατικά αντιαμερικανίδα, Αλεξάνδρα, μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά της σπούδασαν και σπουδάζουν; Ακόμα; Στις αντικομουνιστικές "ΗΠΑ". Χόρτο να τρώει το πόπολο, και να μην τελειώνει ΠΟΤΕ! Να μην χορταίνει την αρρωστημένη «πείνα» του, με ΤΙΠΟΤΑ!

Γνώρισα πρόσφατα σοβαρό φανατικό Πασοκτζή από τη Βέροια, ο οποίος εγκατέλειψε έντρομος το Πασόκ, όταν έμαθε ότι ο Γιωργάκης είναι εξ' αίματος εγγόνι, Πατριάρχου των Εβραίων!..

Όποιο κόμμα από τα μικρά, αισθάνεται ότι στην Ελληνική Βουλή συντελείται το έγκλημα της «Εσχάτης Προδοσίας κατά του Έθνους», να εγκαταλείψει αμέσως το κοινοβούλιο, αλλιώς ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ εξ’ ορισμού, και αυτό, συνεργός στο ΕΓΚΛΗΜΑ!..


*


Από το Ναύαρχο Γιώργο Ποταμιάνο,


Δεν γράφω συχνά, γιατί πιστεύω ότι τίποτα δεν αλλάζει, και πολλά απ' αυτά που γράφονται αέρας ήταν, και τα πήρε το κύμα! Σήμερα όμως, αισθάνθηκα σαν να μην έχω πατρίδα!

Τα καλόπαιδα της Βουλής -ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-, στις 24 Ιουνίου 2009 το πρωί, ψήφισαν υπερηφάνως, στο όνομα των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, προσθήκη-τροπολογία στο σχέδιο νόμου, για την κύρωση του πρωτοκόλλου αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής.

Επικύρωσαν και την συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ του 2003, και απομονώνοντας το άρθρο 17 της συνθήκης αυτής, συμφώνησαν ότι "αυτό θα ισχύει, ακόμα και αν καταργηθεί η συνθήκη αυτή"!

Με άλλα λόγια, αδέλφια, έστω και αν συνταγματικές επιταγές ή δικαστικές αποφάσεις, συνιστούν εμπόδιο, ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΔΙΔΟΥΝ στις ΗΠΑ, αν αυτές θέλουν και γουστάρουν!

Έτσι επιλύεται και το πρόβλημα της βίζας (που τόσο πολύ όλοι μας θέλαμε να καταργηθεί). Θα μας μπαγλαρώνουν χωρίς βίζα!!!

Αισθάνομαι σαν να μην έχω πατρίδα, και τελείως απροστάτευτος, λυπάμαι για όσα έκανα μέχρι σήμερα, η χώρα μου δεν είναι ελεύθερη.

Δεν πρέπει να υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα μας, με όλα τα μέσα; Τι κάνουμε;

Γιώργος Ποταμιάνος


-****-


Αλλιώς δεν εξηγείται πως; υπάλληλοί της απαγόρευσαν σε δημοσιογράφο, να μην πάρει φωτογραφίες στον υπαίθριο χώρο του Μαντείου του Άμμωνος Διος!..

Το πρωτάκουστο έγινε πριν λίγες μέρες στον αρχαιολογικό χώρο, σε άνθρωπο δημοσιογράφο εφημερίδος Επαρχιακού Τύπου, μέλους της «ΕΙΕΤ».

Συγκεκριμένα. Το πρωί της 12ης Ιουνίου και γύρω στις 12:00 το μεσημέρι, ο δημοσιογράφος πήγε στο χώρο -τον οποίο έκπληκτος βρήκε ανοιχτό, επισκέψιμο- να κάνει συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αφού ο ίδιος δημοσιογράφος, αγωνίστηκε τα μέγιστα, τόσο για να αξιοποιηθεί ο χώρος ο οποίος μαράζωνε στο φυτό και τα φίδια, την εγκατάλειψη για χρόνια, όσο και για να λειτουργήσει αρχαιολογικά, αφού αισίως έκλεισαν πάνω από 40 έτη, από τότε που η αρχαιολογική σκαπάνη τον καταδέχτηκε αναγκαστικά, εκεί στα μέσα της 10ετιας του 1960.


Τότε, που αντί οι κύριοί της εποχής εκείνης, οι υπεύθυνοι, να δώσουν μια κλωτσιά στο παράνομο ξενοδοχείο που αναγείρονταν στην έκταση του Μαντείου στα νότιά του, του επέτρεψαν την ανέγερση, καταχωνίασαν μέρος του αρχαιολογικού χώρου, κατεστραμμένο στα θεμέλιά του, και πολλοί από τους δόμους των κτιρίων (των αρχαίων, μαζί και των δύο ναών Διονύσου και Διος) η πετάχτηκαν στη θάλασσα, η έγιναν μπάζα, οικοδομικό υλικό, για να κτιστεί ενδεχομένως, και το ίδιο το ξενοδοχείο.

Στην υποδοχή του δημοσιογράφου στον αρχαιολογικό χώρο, “καμιά 10ρια αργόσχολοι από τα αζήτητά του πεζόδρομου και των καφετεριών της Βάλτας”, έτσι σχολίασαν με χαμόγελο κάποιοι επαγγελματίες, δίπλα στο ναό του Άμμωνα Δία, άλλος προσκυνούσε, κοιμόταν όρθιος κάτω από τα μαύρα γυαλιά του, άλλος έξυνε τα νύχια του -μη γράψουμε και τίποτ’ άλλο- άλλος έκανε πως σκούπιζε, και η κοπέλα ασθμαίνουσα και έντρομη, χτυπάει το δημοσιογράφο από πίσω, στην πλάτη...

-Κύριε, κύριε…

-Ελέησον!...

-Είστε δημοσιογράφος;

-Γιατί, κακό είναι;

-Απαγορεύονται οι φωτογραφίες από τους δημοσιογράφους!..

-Α, στο διάλο!..

-Ναι, ναι…

-Κι αυτοί που κρατούν από μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι και φωτογραφίζουν, δεν είναι δημοσιογράφοι;

-Όχι, αυτοί είναι τουρίστες!..

-Και για τους δημοσιογράφους, ποιός ηλίθιος το απαγόρευσε;

-Η «Υπηρεσία»…

-Και είναι ακόμα στη θέση της;

-Εγώ… Τι να σας πω; Να, ελάτε να τους πάρουμε τηλέφωνο…

-Γιατί να έρθω εγώ… Εσύ δεν μπορείς να το κάνεις μόνη σου;

-Να τους μιλήσετε…

-Θα κάνεις… τον διερμηνέα; Παρ’ τους τηλέφωνο και πες τους, ότι εδώ είναι ένας παλαβός δημοσιογράφος, ο οποίος με, η χωρίς την άδειά της «Υπηρεσίας», θα φωτογραφίσει τα πάντα!.. Να έρθουν να τον σταματήσουν!..

-Πες τε μου το όνομά σας;

-Να και μιά σοβαρή, στις τόσες ανόητες ερωτήσεις που μου έβαλες!..


[Μετά τη φωτογράφηση και την περιήγηση στο χώρο, ο δημοσιογράφος πηγαίνει στην κοπέλα που του έκοψε από την αρχή τη φόρα]


-Άρθρον 1ον. «Στους δημοσιογράφους, δεν απαγορεύεται ΤΙΠΟΤΑ!..». Άρθρον 2ον . «Οι δημοσιογράφοι, κάνουν ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ!..». Κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας… Τώρα, έμαθες!.. Γεια χαρά!


Αυτός ήταν ο διάλογος μεταξύ δημοσιογράφου και αρχαιοφύλακος που διημείφθη, μένει στη «ΙΣΤ » τώρα, να μας απαντήσει σοβαρά -τέρμα το χιούμορ- αν πράγματι έδωσε ποτέ, τέτοια εντολή; γιατί την έδωσε; και αν τη έδωσε, να μας το τεκμηριώσει σοβαρά, όχι αηδίες επιχειρήματα, πλήρως! Να τους βοηθήσουμε και λίγο, για μας τα περί «δημοσιεύσεως η μη» των αρχαιοτήτων είναι μπούρδες, ότι εκτίθεται σε δημόσια θέα είναι εξ’ ορισμού «δημοσιευμένο», αλλά και γιατί, αυτό το επιχείρημα των αρχαιολόγων, το ακούμε χρόνια, το μόνο που κάνει, είναι να ενισχύει την οκνηρότητά τους μόνον, τίποτα απολύτως, παραπάνω.

Οι αρχαιολόγοι στην Ελλάδα, οι πλείστοι πλην ελαχίστων, είναι οι μόνοι ίσως, στον κόσμο, που, προκειμένου για αρχαιότητες, οι 9 στις 10 φορές, όταν λειτουργούν, λειτουργούν ως ιδιοκτήτες, αφεντικά, και ουχί στην υπηρεσία του Πολιτισμού, του Ελληνικού πολιτισμού και του Ελληνικού Κράτους.


Ο κ. Σάκης Λιαρετίδης, είναι ένα αξιόλογο στέλεχος, ο οποίος με έδρα χειμώνα-καλοκαίρι τη Χαλκιδική (Άθυτος), εργάζεται αόκνως και σιωπηρώς, για τον τουρισμό μας, διακινεί και διευκολύνει ανθρώπους να κάνουν τουρισμό στη Χαλκιδική, μέσω της Εταιρίας που εργάζεται -ΗΙS, ενοικιάσεις ξενοδοχείων, μεταφορές από αεροδρόμια και αλλού, εκδρομές.

Πριν από 3-4 χρόνια, ενδιαφέρθηκε από μόνος του να ενσωματώσει στις καθημερινές εκδρομές της Εταιρείας και μία επίσκεψη στα Φλογητά, Βυζαντινές Αρχαιότητες για τις οποίες ξοδεύτηκαν και εκατομμύρια ευρώ, από το υστέρημα του Ελληνικού λαού, για την ανάδειξη, αξιοποίησή τους.

Πριν λίγες μέρες, τον κ. Σάκη Λιαρετίδη, ενόχλησε το «Γραφείο των Φλογητών» μισοεπαίτης, «αν είναι δυνατόν φέτος τα Φλογητά, να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα…». Πρόγραμμα τουριστικό.

Η απάντηση του κ. Λιαρετίδη ήταν:

-Πριν από τρία χρόνια που επισκέφθηκα, είδα τον χώρο σας ο ίδιος, σας επεσήμανα ότι δεν υπάρχουν αποχωρητήρια και αναψυκτήριο!.. Κάνατε τίποτα γι’ αυτά; Υπάρχουν σήμερα;

Η απάντηση από την άλλη άκρη του σύρματος ήταν:

-Όχι. Δεν υπάρχουν!..

-Ε, τότε, δεν μπορούν να υπάρξουν και εκδρομές!..


Αυτό είναι το τουριστικό δράμα των αρχαιολογικών χώρων της Χαλκιδικης, και ερωτάται η αξιόλογη, χωρίς ίχνος ειρωνείας, «ΙΣΤ »: «Υπάρχουν αποχωρητήρια και μία βρύση, να πιεί κάποιος ένα ποτήρι νερό στον Άμμωνα Δία και να κατουρίσει;». Μας απαντάτε, και μετά συζητούμε και για την «φωτογράφηση των δημοσιογράφων» -χωρίς αυτούς δεν θα σας ήξερε ούτε η μάνα σας- που είναι δευτερεύον θέμα, και όχι πρωτεύον!


ΧΩΡΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΠΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΕΙΤΕ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΤΟΣΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΜΗΝ ΑΥΤΑΠΑΤΑΣΘΕ!


Πρώτος και καλύτερος, ο αρχαιολογικός χώρος της ΟΛΥΝΘΟΥ. Για την Όλυνθο τι να πούμε; Το είπε η κλασσική βιβλιογραφία, που απαριθμεί τόμους και τόμους στην Ελληνική Γραμματεία!

Η Χαλκιδική είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδος μετά την Αττική, η οποία έχει τα περισσότερα Κλασικά.

Η Όλυνθος, έχει και τα μοναδικά κλασικά ψηφιδωτά δάπεδα, τα οποία δεν θα βρείτε πουθενά, στην Αττική.

Θα δείτε και στην πράξη πασιφανέστατα το Ιπποδάμειο σύστημα δημιουργίας πόλεων (Ιππόδαμος, Αλικαρνασσός), το οποίο «ζει και βασιλεύει» ως σύστημα, ακόμα και σήμερα.

Θα εντυπωσιαστείτε από τις τεράστιες λεωφόρους της, το 1/3 της πόλεως είναι μόνον ανασκαμμένο -η ανασκαφή έχει σταματήσει ανόητα και αδικαιολόγητα από το 1975περιπου, τότε δούλεψε και ο γράφων, ως συντηρητής-αναστηλωτής στη ΙΣΤ- το υπόλοιπο περιμένει καρτερικά, αυτόν που θα το καταδεχτεί, είθισται στις τάξεις των αρχαιολόγων, όταν ένας ανασκαφέας παρατήσει η πεθάνει, σε μία ανασκαφή, κανείς να μην συνεχίζει το έργο του, αφού και ΟΛΟΙ το θεωρούν… φιλέτο φαγωμένο!


ΠΟΤΙΔΑΙΑ. Ταυτισμένη και με την Κασσάνδρεια (Κάσσανδρος). Δυστυχώς, εδώ όλη η πόλις βρίσκεται κάτω από τα προσφυγικά σπίτια του οικισμού. Θα δει όμως ο επισκέπτης τα αξιόλογα τείχη, και καποιές άλλες επεμβάσεις σε δοκιμαστικές τομές η «αρχαιολογικούς καθαρισμούς».


ΣΤΑΓΙΡΑ: Στη σημερινή Ολυμπιάδα. Τεράστιος αρχαιολογικός χώρος ανεσκαμμένος αρκετά και αξιοποιημένος, ο επισκέπτης θα περπατήσει το νότιο τείχος όλο, θα δει πλατείες και στοές, καταστήματα και ναούς, οικιστικά τετράγωνα και δρόμους. Η πρώτη ανασκαφή έγινε στη δεκαετία του 1980, βρίσκεται και αυτή «κολλημένη» σήμερα, πριν πάτε στο χώρο, προσπαθήστε να έχετε μαζί σας και το «Εγχειρίδιο των Σταγίρων» (Κώστας Σισμανίδης), πουλιέται στο μουσείο του Πολυγύρου, έναντι χαμηλής αμοιβής.


ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ, στο Ποσείδι πριν το φάρο. Αποκεκαλυμμένη όλη η κάτοψή του, η οποία μπαίνει και μέσα στη θάλασσα. Η στάθμη της θαλάσσης ήταν στην κλασική και προκλασική περίοδο, το λιγότερο 2.50 μέτρα κάτω από τη σημερινή. Η ανασκαφή και ο χώρος είναι εγκαταλελειμμένος, την τελευταία φορά που πήγαμε κοντέψανε να μας φάνε τα φίδια! Ψηλές μπότες λοιπόν, και μάλλινες κάλτσες.

Ξέρετε πως έβγαζαν τα δόντια της οχιάς, όταν τις επίαναν ζωντανές οι γόητες φιδιών του χωριού μας; Θα σας το πω άλλη φορά…


ΜΕΝΔΗ. Δίπλα στο Ποσείδι (Καλάνδρα), μπορείτε να ανεβείτε το λόφο (Ακρόπολη), θα αισθανθείτε και λίγο... κυρ-Μέντιος. Στην παραλία του ξενοδοχείου και στο ίδιο το ξενοδοχείο, που είναι κι αυτό χτισμένο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, θα βρείτε αρχιτεκτονικά μέλη και κάποια ίχνη κτιρίων.


ΤΟΡΩΝΗ. Αν δεν υπήρχαν τα πλακόστρωτα (καλντερίμια), της Θεσσαλονίκης και της Κωνσταντινουπόλεως, τα ασβεστοκάμινα της περιοχής, ίσως σήμερα θα καμαρώναμε τα ερείπια μιας των ωραιοτέρων πόλεων της αρχαίας Ελλάδος, την οποία ο Βρασίδας για να εκπορθήσει μετά από πολύμηνη πολιορκία, επιστράτευσε δόλο και… κομάντος!

Θα δείτε το κάστρο στη Λήκυθο, και μέρος του τείχους στην προκυμαία της. Αν θέλετε να αισθανθείτε και λίγο «κομάντο του Βρασίδα», ανηφορήστε τη γιδόστρατα για την Ακρόπολη, τα λίγα λείψανά της, αλλά προ παντός η θέα του Τορωναίου (να είναι ηλιοβασίλεμα), θα σας ανταμείψει πλουσιοπαρόχως! Μην παραλείψετε να μπείτε και στις πλαγιές της πόλεως, όχι μακριά από τη προκυμαία, να δείτε τις δοκιμαστικές τομές που έκανε αρχαιολογική αποστολή του Σίδνεϊ από το 1975, έως το 1985, περίπου. Έκτοτε, και εδώ… Χαίρε χάος αμέτρητόν της αρχαιολογικής ανασκαφής!


ΑΚΑΝΘΟΣ: Η γνωστή μας Ιερισσός. Ευτυχώς, που έγινε ο σεισμός του 1932, “κατεδαφίστηκε” η κωμόπολη, σώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος, αλλά ο μπελάς μας προέκυψε αλλού! Στο νέο ρυμοτομικό της Ιερισσού, όπου η φιλότιμη και αξία, κ. Ελένη Τρακοσοπούλου, αποκάλυψε… 3.000 τάφους; Ας μας το πει η ίδια…


ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ: Όσοι οδηγείστε από στροφή νέας Απολλωνίας προς Χαλκιδική, παλιός διεθνής αυτοκινητόδρομος προς Τουρκία, Βουλγαρία, περνάτε ακριβώς από μέσα της.

Δεν υπάρχει κατατοπιστική πινακίδα, αν δεν σας την υποδείξουν, δεν πρόκειται να το αντιληφθείτε, αφού είναι, η έκτασή της, και ένας καλά καλλιεργημένος αγρός.

Σταματήστε στην άκρη του δρόμου το αυτοκίνητό σας, κατεβείτε, και κάντε έναν μακροτατο γύρω των τειχών της, θα σας ανταμείψει.

Το μεγαλύτερο αρχαιολογικό εύρημά της προ ετών, μετά την αποκάλυψη των τειχών της, ένας μακεδονικός τάφος, σήμερα πάλι μπαζωμένος, υπό τω φόβω των… αγρίων, και βαρβάρων βανδάλων!..


ΚΑΛΙΝΔΟΙΑ: Τα κρατήσαμε τελευταία, είναι ο οικείος αρχαιολογικος μας χώρος, τον έχουμε τιμήσει και τον τιμούμε αφάνταστα, μέσα από αυτές εδώ τις στήλες. Πρόσφατα γράψαμε πάλι γι’ αυτόν, αλλά θα ξαναγράψουμε και σύντομα.

Βόρεια του χωριού των Σανών, αγροτικός δρόμος πολύ καλής βατότητος (μέχρι να ξυπνήσει η παιδική χαρά του δήμου Πολυγύρου, που κοιμάται πέζοντας και το παραμύθι του “Καποδίστρια”), θα σας φέρει στα 3 - 3,5 χιλιόμετρα, και στο φράγμα των Σανών, τοποθεσία απείρου φυσικού κάλλους, αλλά και στα Καλίνδοια, απέναντι, αφού διαβείτε το μεγάλο ρέμα του Αμμίτη ποταμού, Βασμούρα, στην τοπική διάλεκτο.

Στα Καλίνδοια πηγαίνετε και αν παρεκκλίνετε του δρόμου σας στην Απολλωνία, περάστε το ποτάμι απέναντι στη Νέα, και οδηγηθείτε προς Καλαμωτού. Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι πανεύκολα.

Επίσης, και από Ζαγκλιβέρι - Καλαμωτού (Δήμος Καλινδοίων), ο δρόμος είναι πολύ καλός, για να επισκεφθεί κανείς τα αρχαία Καλίνδοια.

Έπεται συνέχεια…

<Χ>


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΟΣ


Ο νεοανασκαμμένος ναός δίπλα και παράλληλα στο ναό του Άμμωνος Διος. Στο βάθος το παράνομο ξενοδοχείο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Πριν λίγα χρόνια, την πισίνα που έκανε δίπλα στο συρματόπλεγμα του αρχαιολογικού χώρου, την έκανε στην επιφάνεια του εδάφους. Υπερυψωμένη, γιατί δεν του δόθηκε καμία άδεια εκσκαφής. Η ΙΣΤ πρέπει να σκεφθεί σοβαρά την κατεδάφισή του. Αν θεωρεί ότι προασπίζει τα συμφέροντα του Ελληνικού πολιτισμού, και της πολιτιστικής - ιστορικής κληρονομιάς των Ελλήνων... Τα γλυπτά του Παρθενώνα μας τάκλεψαν, γιατί δεν υπήρχε Ελληνικό Κράτος. Τώρα;