Κι αυτό γιατί, έζησα από πολύ κοντά για 24 μήνες (2 χρόνια) σε καιρούς άκρως προβληματικούς, την αγωνία και την εξώθηση στα άκρα, αυτών των υπερανθρώπων μας, οι οποίοι έχουν να σκεφτούν σε κλάσματα δευτερολέπτων, Πατρίδα, Οικογένεια, Ελευθερία, Δημοκρατία, και τελευταίο τον εαυτό τους!
Πάρα πολλοί από αυτούς δεν επέζησαν στην καθημερινή και εξουθενωτική άσκηση, “ταξίδεψαν” και εν καιρώ Ειρήνης!
Το παρακάτω άρθρο δεν το δημοσιεύω για τους γνωστούς λόγους, αλλά γιατί θέλω να στείλω τα χαιρετίσματά μου και την αγάπη μου (ακόμα) στον Αθανάσιο Ιλαρίδη (Επανωμή;) στα “σχόλια”, ο οποίος μετά από μια καταφανεστάτη διαπλοκή εις βάρος μου ως επικεφαλής ανακριτής και θέλοντας να με απαλλάξει από το Αεροδικείο που μ’ εξωθούσαν οι “άλλοι” ανόητοι γαλονάδες, πέτυχε την τιμωρία μου “20 μέρες αυστηρά”, και ήταν ο μόνος που με επισκέφθηκε στο κρατητήριο της μονάδος, νοιάστηκε για το πως περνούσα;
Το άρθρο είναι απόν “Ινφογνώμωνα”:
ΠΤΈΡΑΡΧΟΣ Ε.Α. ΜΠΑΛΈΣ, ΑΡΧΗΓΌΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΎ ΦΆΝΤΟΜ ΤΟ 1974
Αν μας άφηναν να χτυπήσουμε το προγεφύρωμα στην Κύπρο, σήμερα δεν θα είχαμε τις προκλήσεις στην Κρήτη.
(Σ.σ.σ: Αν ο Κατσημήτρος κ. Μπαλέ, άκουγε τις... μαλακίες του Επιτελείου και του Αρχηγείου, σήμερα θα είχαμε να γιορτάζουμε “Έπος του 40”, τ’ αρχίδια μας τα δυο!).
Συγχαρητήρια στον Συνάδελφο κ. Παγώνη για την ανάρτηση τόσο σημαντικών στοιχείων που μας καταθέτει από την θέση που κατείχε τότε -δηλ. κατά την διάρκεια της Κρίσεως του Κυπριακού το 1974 -που ο ίδιος ήταν Διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΑ και είναι σίγουρα η αυθεντική αλήθεια σε ότι αφορά την κατάσταση ετοιμότητος της ΠΑ κατά την διάρκεια της εισβολής του Αττίλα.
Ειδικότερα δε, σε ό,τι με αφορά ως Αρχηγό της 2ης 4άδος των Βομβαρδιστικών Φάντομ, αναφέρομαι και επισημαίνω τα στοιχεία που καταθέτει ο κ. Παγώνης για την ετοιμότητα των 10 Α/Φ Φάντομ που η Ηγεσία του ΑΤΑ διέταξε να μετασταθμεύσουν στο Ηράκλειο στις 22 Ιουλίου 1974.
(Πότε ακριβώς διετάχθη; Υπό ποίες συνθήκες έγινε η απογείωση της 2ης 4άδος; Φορτωμένα με όπλα τα Α/Φκαι γιατί; Τι θα έκαναν τα όπλα αυτά μετά την απογείωσή τους κ.ο.κ. Διότι κάποιοι εντελώς άσχετοι περί του θέματος συνάδελφοι, σχολιάζουν την κατάσταση και τις συνθήκες εκτέλεσης των εντολών του ΑΤΑ “ωσεί παρόντες” κατά την υλοποίηση των εντολών στην Μοίρα Φάντομ της 117 ΠΜ. Και πέραν του ό,τι αυτοεκτίθενται, το σημαντικότερο είναι ότι θολώνουν τα νερά και την αλήθεια! Και εδώ προκύπτει το περίεργο σε βάρος τους ερώτημα: Πόθεν ορμώμενοι οι ούτω παρεμβαίνοντες συνάδελφοι; Και προς ποίον σκοπόν; Διότι, διαφορετικά, δικαιούμεθα να σκεφθούμε ότι ενεργούν όπως ο κύριος Καθηγητής της Ιστορίας που ήρθε να διδάξει, “εν καινώ μάλιστα αιτίας”, αεροπορικές επιχειρήσεις στους ειδικούς και επαΐοντες….)
Συνεχίζω μετά την παρεμβολή…
…Και να προετοιμασθούν κατάλληλα τα Α/Φ Φάντομ για την προσβολή του προγεφυρώματος του Αττίλα Ι μετά από νεότερη εντολή τους. Η οποία όμως ουδέποτε μας δόθηκε. Επί 46 χρόνια τώρα ρωτάμε την τότε Ηγεσία της ΠΑ, γιατί δεν μας δώσατε το τελικό “Φύγετε” για το προγεφύρωμα του Αττίλα Ι; Και αυτοί ”σφυρίζουν” αδιάφορα, σαν να μην υπάρχει υπεύθυνος για την εθνική αυτή τραγωδία!
Προς επίρρωση των όσων παραπάνω καταθέτω και επιβεβαίωση των όσων ο κ. Παγώνης μας πληροφορεί σήμερα, σας παραθέτω κατωτέρω επιστολή του πλέον αρμοδίου για την διοίκηση και την υποστήριξη του εν γένει Αεροπορικού Υλικού, Διοικητού τότε της 30ής ΔΑΥ, του αείμνηστου Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α. Χριστόδουλου Μέγγουλη, που δημοσιεύθηκε το 2003 στον περιοδικό Τύπο και έχει ως εξής:
Η ΕΠΙΣΤΟΛΉ ΤΟΥ ΑΠΤΧΟΥ (Ι) Ε.Α. ΧΡ. ΜΈΓΓΟΥΛΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΌ «ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ» (Τεύχος 68, Νοέμβριος 2003)
«Αγαπητέ κύριε Μπλαβέρη,
Με ιδιαίτερη προσοχή διάβασα το δημοσίευμά σας με τίτλο «Η αποστολή των Φάντομ στην Κύπρο το 1974», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ (σημ. γράφοντος: τεύχος 66, Σεπτέμβριος 2003), καθώς και τις συνεντεύξεις των αγαπητών Συναδέλφων Αντιπτεράρχου Παν. Μπαλέ και Ταξιάχου Στεφ. Σκρέκα. Συμφωνώ απόλυτα με το περιεχόμενο των συνεντεύξεων και επαληθεύω πλήρως τα λεχθέντα υπό των συναδέλφων και φίλων, και ειδικότερα εις ό,τι αφορά το ετοιμοπόλεμο των Α/Φ Φάντομ, των πληρωμάτων αέρος (Κυβερνητών και Συγκυβερνητών) και του προσωπικού εδάφους.
Ο γράφων την εποχή εκείνη ήταν Υποπτέραρχος (Ι) Διοικητής της 30ής Διοικήσεως Αεροπορικού Υλικού που δεν διέθετε ούτε τότε, ούτε τώρα, μάχιμες Μονάδες και είχε την ευθύνη της υποστηρίξεως από πλευράς συντηρήσεως και εφοδιασμού όλων των Μονάδων της ΠΑ, μεταξύ των οποίων και την 117 Πτέρυγα Μάχης (Ανδραβίδα) στην οποία στάθμευαν τα νεοπαραληφθέντα τότε Α/Φ Φάντομ.
Υπό την ιδιότητά μου αυτή μετέβην 3-4 φορές εις Ανδραβίδα μεταξύ 15 Μαΐου και 15 Ιουλίου 1974 προκειμένου να παρακολουθήσω την άμεση αξιοποίηση των Α/Φ αυτών και να βοηθήσω εις την επίλυσιν υφισταμένων προβλημάτων που είναι δυνατόν να παρουσιασθούν σε κάθε νέο οπλικό σύστημα. Επειδή εις τον προς Ανατολάς ορίζοντα είχεν αρχίσει η συσσώρευσις νεφών (έξοδος ΤΣΑΝΤΑΡΛΙ -απειλές για γεωτρήσεις- παραβάσεις κ.λπ.), η ΠΑ έδιδε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση των Φάντομ, που ήταν ό,τι καλλίτερο και ό,τι πιο σύγχρονο είχε να παρουσιάσει η αεροναυπηγική την εποχή εκείνη…
Κατά τις επισκέψεις μου αυτές είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω το υψηλό φρόνημα και το άριστον ηθικόν που διέκρινε τόσο τα πληρώματα όσο και το προσωπικό εδάφους της Μοίρας Φάντομ. Το προσωπικό της Μοίρας ήταν αυστηρά επιλεγμένο και αντιπροσώπευε ό,τι καλλίτερο είχε να παρατάξει η ΠΑ. Με εντυπωσίασε πραγματικά το υψηλό πνεύμα επαγγελματισμού όλων και η αποφασιστικότητά των να επιτελέσουν την αποστολή των. Οι χειρισταί ήσαν οι αριστείς και ήσαν πλήρως ετοιμοπόλεμοι και εις τους δύο ρόλους (Αναχαιτίσεως και Διώξεως Βομβαρδισμού), με πολύ μεγάλη εμπειρία εις αεροσκάφη JET.
Κατά την τελευταίαν επίσκεψίν μου στις αρχές Ιουλίου 1974, εάν ενθυμούμαι καλώς, διέταξα τους επιτελείς της Μοίρας τότε Αντισμηνάρχους Σωτ. Κοντογιάννη (Διοικητήν), Παναγ. Μπαλέ και Στεφ. Σκρέκα να εκτελέσουν άσκηση αμέσου επανεξοπλισμού 6 Α/Φ με 6 βόμβες των 500 λιβρών, καύσιμα για μεγίστη ακτίνα ενεργείας και λοιπά πυρομαχικά. Καίτοι η εντολή επανεξοπλισμού των Α/Φ ήταν αιφνιδιαστική, η Μοίρα κινητοποιήθηκε αμέσως και παρά το ότι οι βόμβες ήταν στον χώρο διασποράς (σημ. γράφοντος: μακράν του τροχοδρόμου) κατόρθωσε να επανεξοπλίσει τα Α/Φ σε χρόνο 2 ωρών και 45 λεπτών. Μετά την άσκηση αυτή που αποτελεί ένα μέρος της Τακτικής Αξιολογήσεως των πολεμικών Μοιρών, διέταξα τον επανεξοπλισμό ετέρων 6 Α/Φ που ευρίσκοντο εις τον αέρα, αμέσως μετά την προσγείωσή των. Στην δεύτερη αυτή άσκηση ο χρόνος επανεξοπλισμού των 6 Α/Φ μειώθηκε στην 1 ώρα και 45 λεπτά, χρόνος που θεωρήθηκε λίαν ικανοποιητικός.
Μετά τις ασκήσεις αυτές διέταξα τους υπευθύνους της Μοίρας να εκτελούν συνεχώς ασκήσεις επανεξοπλισμού, ώστε να εξασκείται το προσωπικό εδάφους και να μειωθεί εις το ελάχιστον δυνατόν ο χρόνος επανεξοπλισμού των Α/Φ. Την ιδίαν ημέρα ιπτάθην και ο γράφων με Α/Φ Φάντομ και χειριστή τον τότε Σμηναγό Χρ. Γεωργούλη, παλαιόν γνώριμο από την 343 Μοίρα Αναχαιτίσεως
(Σ.σ.σ: Η 343 μοίρα της 111 ΠΜ τότε, είχε έδρα την νυν 113 ΠΜ στον Αερολιμένα “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, η οποία σήμερα ουδεμιά σχέση έχει με Πτέρυγα Μάχης, αφού με τις πυροσβεστικές καραβάνες… σκοτώνεται στη μάχη με τις φωτιές, δεσμεύοντας έτσι και ένα σημαντικό προσωπικό ιπταμένων της ΠΑ μας από τις καθημερινές τους ασκήσεις και εκπαιδεύσεις.
Εκτός και αν σ' αυτά, το πυροσβεστικά, η ΠΑ μας, στέλνει τα "κομμένα" από επιχειρησιακές καταστάσεις "μαδημένα φτερά" της! Τις φωτιές, που στην Ελλάδα τις βάζουν τουρκικά καθάρματα της ΜΙΤ, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν και δεν λογοδότησαν ΠΟΤΕ!)
Με τις ασκήσεις αυτές μου δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι το υψηλόν επίπεδον ετοιμότητος και επιχειρησιακής ικανότητος της Μοίρας Φάντομ, πράγμα δια το οποίον δεν αμφέβαλα. Μετά τις ασκήσεις αυτές εξέφρασα την ικανοποίησή μου εις την Διοίκησιν της Μοίρας σχετικά με το αξιόμαχον αυτής και μετέφερα τις εντυπώσεις μου προφορικά εις τον τότε Αρχηγόν ΓΕΑ (Αλ. Παπανικολάου) και παράλληλα επρότεινα να περιληφθούν τα Φάντομ στα εν ισχύι σχέδια επιχειρήσεων.
Με βάσιν λοιπόν την προσωπικήν γνώμη και την εμπειρίαν που συναπεκόμισα κατά τις προαναφερθείσες επισκέψεις μου στην Ανδραβίδα, υποστηρίζω αβίαστα ότι η Μοίρα των Φάντομ ήταν πλήρως ετοιμοπόλεμη, με υψηλό βαθμό ετοιμότητος και επιχειρησιακής ικανότητος.
Όσοι δε υποστηρίζουν το αντίθετο νομίζω ότι εκκινούν είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα. Ο ισχυρισμός των νομίζω ότι αδικεί κατάφωρα το προσωπικόν της Μοίρας (ιπταμένους και τεχνικούς), αδικεί την Αεροπορίαν γενικότερα, αδικεί και την Ιστορίαν. Ο Τάκιτος είπεν ότι «Η Ιστορία την αλήθεια πάντα λέγει και εις την αλήθεια δεν σιωπά». Αυτό νομίζω ότι έπραξαν οι αγαπητοί συνάδελφοι Παναγ. Μπαλές και Στεφ. Σκρέκας, αυτό έπραξε και ο υποφαινόμενος με την παρούσα επιστολή.
Προσθέτω ότι πάντα τα ανωτέρω εδήλωσα και εις την εξεταστικήν επιτροπήν της Βουλής, στην οποίαν μετέβην αυτοβούλως και χωρίς να κληθώ.
Δια την Ιστορίαν, δηλώνω ότι την πρωίαν της 20ής Ιουλίου 1974, διαθέταμε 22 Φάντομ, εκ των οποίων τα 21 εν ενεργεία. Το 22ον ετέθη σε υπηρεσία την 11ην ώραν της ιδίας ημέρας. Τα F-4E Φάντομ τα αγόρασε η Αεροπορία ειδικά δια την Κύπρο, και έδει να περιληφθούν από την πρώτη στιγμή στα Εθνικά Σχέδια, πράγμα που δεν έγινε!..
Φρονώ ότι εάν είχαν χρησιμοποιηθεί τα Φάντομ από την πρώτη στιγμή εν συνδυασμώ με τα υποβρύχια του ΠΝ, η τουρκική απόβαση θα είχε αποτύχει. Ακόμη και την Δευτέρα 22/7/1974 εάν είχαν χρησιμοποιηθεί, με το πρώτο φως, θα είχαν βυθίσει το μοναδικό αρματαγωγό (LCT ), που ήταν ικανό να μεταφέρει άρματα και διέθεταν οι Τούρκοι με αποτέλεσμα να μην κατορθώσουν οι τελευταίοι να αποβιβάσουν τα 50 περίπου άρματα τα οποία αποβίβασαν περί την 11:15 π.μ. της ιδίας ημέρας.
Έλειψε τότε η τόλμη και επεκράτησε η αδράνεια σε όλα τα κλιμάκια της πολιτικής και στρατιωτικής Ηγεσίας με τα γνωστά αποτελέσματα. Μέσα σ’ αυτή την δίνη ενεπλάκη και η ΠΑ και έμεινε καθηλωμένη στο έδαφος.
Το «γιατί» δεν το γνωρίζω ούτε εγώ. Ο μόνος που μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό είναι ο τότε Αρχηγός του ΓΕΑ Πτέραρχος κ. Αλέξανδρος Παπανικολάου, ο οποίος πρέπει να αναφερθεί έστω και καθυστερημένα στο θέμα αυτό…
Δια την ιστορίαν προσθέτω ακόμη, ότι το 1974 η ΠΑ διέθετε 175 καταφύγια Α/Φ (Σέλτερ), ενώ η τουρκική αεροπορία κανένα. Κατά συνέπεια, είχαμε τότε ένα ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ έναντι των Τούρκων, καθ’ όσον η Εναέριος Δύναμις της Χώρας ήταν θωρακισμένη στα καταφύγια και έτσι σε μια απ’ ευθείας αναμέτρηση μεταξύ των αεροποριών των δύο χωρών, πιστεύεται ότι σε 72 ώρες θα είχαμε εξουδετερώσει την τουρκική αεροπορία, διότι η τελευταία ακάλυπτη ούσα ήταν ιδιαίτερα τρωτή και ευάλωτη.
Περαίνοντας, προσθέτω ότι η παρούσα έχει ως μοναδικό σκοπό την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και επί πλέον να αποτελέσει πηγή δια τον ιστορικόν του μέλλοντος και δεν είναι στις προθέσεις μου να αναμοχλεύσω το παρελθόν ή να αντιδικήσω με οποιονδήποτε.
Χριστόδουλος Μέγγουλης,
Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α.
Παναγιώτης Μπαλές:
ΥΓ1 : Αγαπητοί μου Φίλοι, σας ζητώ συγγνώμη εάν σας κούρασα διαβάζοντάς τα!
ΥΓ2 (2/6/2020): Εάν στις 22 Ιουλίου 1974 είχε εξουδετερωθεί το ‘‘προγεφύρωμα’’ του Αττίλα Ι, η εκτίμησή μου είναι συνοπτικά ότι:
1ον. Ο Αττίλας ΙΙ σίγουρα δεν θα είχε επιχειρηθεί ή θα είχε υποστεί ολοκληρωτική συντριβή.
2ον. Ίσως έκτοτε αλλά και σήμερα να ΜΗΝ αντιμετωπίζαμε τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες ευθύνης μας και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.
ΣΧΟΛΙΑ
Oraculum20 • ένας μήνας πριν
Ελληνική εναλλακτική ιστορία, του "αν":
- Αν το 74… Αν το 96… Έμβλημα των ΛΟΚ: Ο Τολμών Νικά. Έμβλημα των Πεζοναυτών: Θαρσείν Χρή. E, δεν φτάνει να τα δίνεις ως συνθήματα στο στρατό, πρέπει και να είσαι έτοιμος να τα εφαρμόσεις. Πρώτα εσύ ο πολιτικός. Η Αγγλία άσκησε κατευνασμό στον Χίτλερ, για να κερδίσει χρόνο να ετοιμαστεί για τη σύγκρουση. Η Ελλάδα, σταθερά ασκεί κατευνασμό, για να κερδίσει χρόνο η Τουρκία, ώστε η ήττα να γίνει κάποια στιγμή σίγουρη… Είναι κι αυτό μια στρατηγική. Άλλωστε, ο Έλληνας έχει πείρα ως ραγιάς, και μάλιστα πολλοί έχουν και ευχάριστες μνήμες ως κοτζαμπάσηδες και Φαναριώτες. Οπότε υπάρχει και η τελική λύση της αυτόβουλης και ανεπίσημης οθωμανοποίησης. Δεν φτάνεις ποτέ στη σύγκρουση, και κοιτάς να σώσεις τα προσωπικά και οικογενειακά σου ζωτικά συμφέροντα.
Oraculum20 Oraculum20 • ένας μήνας πριν
Παρεμπιπτόντως, η Τουρκία ΤΟΛΜΑΕΙ και ΝΙΚΑΕΙ. Στην Κύπρο τόλμησε και νίκησε. Στη Λιβύη, τόλμησε και εκ των πραγμάτων, θα βγει κερδισμένη. Στη Συρία, είναι πιο πολύπλοκη η κατάσταση, αλλά κατ ελάχιστον, ακύρωσε τη δημιουργία κουρδικού κράτους με τις ευλογίες των Αμερικανών και ανάγκασε τους Αμερικανούς σε απόσυρση. Τόλμησε. Μπορεί στο τέλος, να συρθεί στο χρόνο και να "φάει" τον Ερντογάν; Πάντως, αν είχε γίνει τώρα κουρδικό κράτος με έξοδο στη θάλασσα, η ζημία για την Τουρκία και η απειλή, θα ήταν πολύ χειρότερη από το χειρότερο σενάριο που μπορεί να της συμβεί τώρα.
Η Τουρκία τολμάει 1, ακριβώς επειδή έχει διαγνώσει την αδυναμία των άλλων μεγάλων παιχτών, 1) να την κάνουν εχθρό τους, 2) να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι στρατιωτική ισχύ (το αίμα ειδικά στη Δύση, έχει ακριβύνει πολύ).
Το 2, είναι και η ειδοποιός διαφορά μεταξύ 1915 και σήμερα. Τότε, οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, έχυναν ακόμα άφθονο αίμα, και γι αυτό στράφηκαν και κατά της Τουρκίας. Σήμερα η Τουρκία είναι διατεθειμένη να χύσει πολύ περισσότερο αίμα, και γι αυτό οι δυτικοί την κοιτάνε. Και επίσης, ξέρει πώς να στρέφει τις επενδύσεις των δυτικών εναντίον τους, γεωπολιτικά. Η ΕΕ αν ήθελε, θα χρεοκοπούσε τον Ερντογάν σε ένα μήνα. Δεν το κάνει, γιατί στην Τουρκία έχει επενδύσεις δις ευρώ.
Μόνο η αδράνεια δε φέρνει κανένα κέρδος. Ιταλική παροιμία: "Όποιος δε ρισκάρει, δε ροκανίζει". Η Τουρκία ρισκάρει και ροκανίζει. Και στη Συρία και στη Λιβύη. Η Ελλάδα, περιμένει να νικήσει ο Χάφταρ, "ελέω Θεού" (ή Αλλάχ)! Να πάμε όλοι στις εκκλησιές να προσευχόμαστε για τον Χαφτάρ και για τους Κούρδους, μήπως και κερδίσουν, σώσουν και μας…
Φοιβος • ένας μήνας πριν
Η κυπρος ήταν περικυκλωμένη και οι τούρκοι δεν είχαν καθόλου αντιαεροπορικά.
Φοιβος • ένας μήνας πριν
-Τον ρωτώ: Τα αντιαεροπορικά σου που είναι; Μου λέει δεν τα είχα ταγμένα. Και τα άλλα τα επί πλέον εκτός από αυτά που ήταν στα άρματα, τα είχε πίσω σε ένα αυτοκίνητο . "Και πως πας στην Κύπρο; Πηγαίνεις για τουρισμό ή για πόλεμο; Του είπα. Και μου είπε, με βεβαίωσαν ότι αεροπλάνα εχθρικά δεν θα συναντήσω.
Κατάθεση τουρκου αιχμάλωτου ταγματάρχη στον Σημαιοφοριδη υπάλληλο της ΕΥΠ
Φάκελος Kύπρου Τόμος Η, Σελίδα 79-80
Haralabos Bouboulis • ένας μήνας πριν
Άμα δεν επενδύσεις σοβαρά στον αποτρεπτικό σου παράγοντα να τον έχεις πρώτο και πάνω από όλους να τον αφήσεις να κάνει καλή προπαρασκευή, όπως ξέρει αυτός να κάνει χωρίς ''πολιτικά μη αυτό μη το άλλο'', αφού βλέπεις λοιπόν, ότι έχεις στην γειτονιά σου ΚΑΚΌ ΓΕΊΤΟΝΑ, πρέπει από εχθές να είχες προετοιμαστεί. Το καλό και το ''τίμιο'' της Τουρκίας είναι ότι μιλάει -διακηρύττει- φωνάζει το τι πάει να σου κάνει, σου λέει ΕΡΧΟΜΑΙ!.. Εσύ τι κάνεις;
ΑΖ Haralabos Bouboulis • ένας μήνας πριν
Άμα πουν οι Αμερικανοί ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ με τους Τούρκους, αυτό θα γίνει.
Φοιβος • ένας μήνας πριν
Έχω ορισμένα στοιχεία για το πραξικόπημα τα οποία έχουν επιπτώσεις για τη μάχη που έγινε μετά. Για την οποία έχω ιδίαν αντίληψιν των πραγμάτων. Πριν συμπληρωθεί το 24ωρο, κάποια στιγμή στην αίθουσα επιχειρήσεων ήρθε ο αντιπλοίαρχος Παπαγιάννης του ναυτικού, μ’ έναν χάρτη αποτυπώσεως που είχε διάφορα στίγματα πλοίων επάνω. Είχαν εμφανιστεί στον περίγυρο της Κύπρου. Και θυμάμαι χαρακτηριστικά που ανέφερε, έχομε αυτή τη στιγμή σχεδόν κυκλωθεί. Είναι κάπου 14 καράβια εγγλέζικα από την Πάφο μέχρι το ακρωτήριο της Αγίας Νάπας. Είναι 40 τόσα από Καστελόριζο μέχρι ανοιχτά της Πάφου, ο 6ος Αμερικανικός Στόλος. Και στον κόλπο της Αμμοχώστου, είχαμε 7 καράβια επιφανείας και 2 υποβρύχια ρωσικά.
Φάκελος της Κύπρου, Τόμος Δ, Σελίδα 100, Κατάθεση Πούλου.
Σιδεράκης Ιωάννης • 17 μέρες πριν
Πτεραρχέ μου, τιμάτε πάντα τον όρκο που αρθρώσατε εισερχόμενος στην ένδοξη Σχολή Ικάρων: ''Ορκίζομαι να φυλάττω πίστιν εις την Πατρίδα…''.
ΤΟΝ ΊΔΙΟ ΌΡΚΟ ΘΑ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΊΔΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΊΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΡΧΌΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΑΌ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΕΥΘΥΣ ΑΜΈΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥΣ.
Εσείς δεν ξεχάσατε ουδ' επί στιγμήν το υπό του Ιστορικού Κυβερνήτου της Πατρίδος Ιωάννου Καποδιστρίου λεχθέν: "Ο φιλήκοος, των ξένων είναι προδότης''.
Athanasios Ilaridis • ένας μήνας πριν
Μελέτησα με προσοχή την τεκμηριωμένη απάντηση -ανάλυση τού συμμαθητού και φίλου πτεράρχου Μπαλέ Παναγιώτη, στο άρθρο τής εφημερίδος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ, σχετικά με την μη εντολή απογειώσεως των Φ-4E κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Με λύπη αλλά και θυμό, διεπίστωσα ότι ο αρθρογράφος, ή είχε παντελή άγνοια των
πραγματικών δεδομένων, ή αβασάνιστα ξεπέρασε την αλήθεια, με την εύλογη για όλους υποψία σκοπιμότητας συγκάλυψης ευθυνών!
Εάν εδίδετο εγκαίρως η εντολή Απογειώσεως των Αερ/φών, η έκβαση της αποβίβασης (και όχι απόβασης) θα είχε διαφορετικό και υπέρ των Ελλήνων αποτέλεσμα. Παρεμπιπτόντως, το ήθος, το κύρος της προσωπικότητος του Πτεράρχου Μπαλέ ως και η λαμπρή, και άξια κοινωνική και επαγγελματική του πορεία, δεν επιτρέπουν αμφισβήτηση των θέσεων του.
Αθαν. Ιλαρίδης
Ταξί/χος (ιπτάμενος)
Πολεμικής Αεροπορίας
Φοιβος • ένας μήνας πριν
Καλά, ρε παιδιά… Οι Ρώσοι τι κάνανε στην Αμμόχωστο;
ΑΖ • ένας μήνας πριν
To NATO και τους Αμερικανούς τους ρωτήσατε;
Nikolaos Spartakos • ένας μήνας πριν
Έπρεπε να υπάρχει διαταγή; Και σήμερα, διαταγή περιμένουμε!..
ΑΖ Nikolaos Spartakos • ένας μήνας πριν
Διαταγή για να υπερασπιστείς τη χώρα σου από ποιον; Από τον πρέσβη της Αμερικής; Μα αυτοί, δεν έστησαν το γαϊτανάκι αυτό, τότε;