ΕΡΤ, 2ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


"Λάθε βιώσας, εἰ δή μή δύναιο, λάθε ἀποβιώσας".- Απολλώνιος ο Τυανεύς

ΤΑΙΝΙΕΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΔΩ www.youtube.com/user/TileorasisDagkilaswww.dailymotion.com/user/ArgyriosDagkilas

ΧΑΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ: Διεθνής Εφημερίδα Ελληνικών Εθνικών - Πατριωτικών Συμφερόντων - ΕΔΡΑ: Όαση Σεμπίκα - Βόρεια Σαχάρα, Νότια Τυνησία – ΤΥΝΗΣΙΑ

Επίσημη Ταυτότητα: Διαδικτυακή Διεθνής Εφημερίδα, Ελληνικών Πατριωτικών Συμφερόντων. (Ανεπίσημη: Εφημερίδα για όλα τα Σκυλιά, τα Αδέσποτα και τα Ορφανά, της Μέρας και της Νύχτας)

Η Εφημερίδα του Πολιτισμού - Της Ιστορικής - Της Καλλιτεχνικής - Της Επίκαιρης - Και της Ποικίλης, Ύλης.

"Θεός μας η Ελλάς, και Θρησκεία μας ο Ελληνικός Πολιτισμός - Ελλάς, Εσαεί". - "Χάος ήσουν και Χάος θα γίνεις" (Αργ. Δαγκ.)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ [ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΜΑΣΟΝΩΝ]

"Έστιν ουν Τραγωδία / Μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας / Μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω / Χωρίς εκάστου των ειδών εν τοις μορίοις / Δρώντων και ου δι απαγγελίας / Δι ελέου και φόβου περαίνουσα /Την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" - Αριστοτέλους "Ποιητική"

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.- Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ:
«Τοις ευσεβείς μεν επαγγελλομένοις τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη ορθοδόξω και καθολική εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γης, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ανάθεμα (γ')».

Μετάφραση:
Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν με θράσος ή πολύ περισσότερο με ασέβεια στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία τις ασεβείς δοξασίες των ΕΛΛΗΝΩΝ και για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα, ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ! ΑΝΑΘΕΜΑ!..
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους:
Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτελη, κ.α. ΟΛΟΙ οι Αναθεματισμοί: ΕΔΩ

"Οι καλύτερες τουρκικές εφημερίδες (και πληθώρα ιστοσελίδων), είναι οι Ελληνικές!.." Αργ. Δαγκ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!.. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...

Οι ιστοσελίδες μας ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ Δ.Τ. γραμμένα δίγλωσσα, ήτοι: Ελληνικά ανακατεμένα με Αγγλικούρες, Γερμανικούρες, Γαλλικούρες, υποψιαζόμαστε σε λίγο θα μας στέλνουν και Κινεζικούρες! Συντάσσετε τα Δ.Τ. σας σε αμιγή Ελληνική γλώσσα, δεκτά γίνονται μόνον τα ακρωνύμια σε Λατινικό αλφάβητο, ή φράσεις γνήσιες, ατόφιες της Λατινικής γραφής και γλώσσης. Ακόμα, πετάτε απο τα δελτία σας τις "γκρίζες διαφημίσεις", ούτε αυτές δημοσιεύονται. Όποια δελτία δεν πληρούν αυτούς τους κανόνες, πετιούνται στα σκουπίδια.

ΟΙ ΠΛΕΊΣΤΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΏΝ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ ΑΠΌ “’74” ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΕΊΝΑΙ ΛΙΠΟΤΆΚΤΕΣ, ΑΝΥΠΌΤΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΡΙΨΆΣΠΙΔΕΣ!

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Χάος αριθμός 322 - ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΝΤΙΑΖ Ο “39ος ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ”

.

Όλα με αρνητικό πρόσημο φέτος... Αλλά και πάλι...


ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΝΤΙΑΖ Ο “39ος ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ”


Αρχής γενομένης από τα δελτία Τύπου που εξέδιδε ο «Σίθων» προ του Διάπλου, και μιλούσαν για διαφωνίες, κόντρες, μαχαιρώματα, παρασκήνιο, και ότι άλλου είδους... αθλήματα, βάλει ο νους του ανθρώπου, μέσα στο Δ.Σ. του. Αποτέλεσμα, μία τρύπα εις το ύδωρ, δηλαδή μία τρύπα, μέσα καταμεσής του Τορωναίου κόλπου!

Είναι γνωστό τοις πάση, ότι σ’ αυτό το σωματείο από τα γεννοφκιά του, επικρατεί μία άκρατη και αισχρή κομματική αντιπαλότητα, η οποία πολλές φορές αγγίζει τα όρια και του γελοίου! Αν όχι του επικινδύνου! Γι’ αυτό και, άπαξ δια παντός, πρέπει να αφαιρεθεί από αυτό το σωματείο η διοργάνωση του Διάπλου, να πάει στα χέρια της Γ.Γ. Αθλητισμού, στο φορέα τον οποίο φυσιολογικά ανήκει.

Εξ’ άλλου, αυτό το σωματείο, ο «Σίθων», δραστηριοποιείται και εμφανίζεται ως μεγάλο, μόνον στον αγώνα αυτόν, μία φορά το χρόνο δηλαδή, τις άλλες μέρες του έτους είναι εντελώς ανύπαρκτο, ή, το πολύ-πολύ, να κόψει και καμιά πίττα πρωτοχρονιάτικη, έτσι, τζερτζελές να γίνεται, να φάμε να πιούμε, να χορέψουμε, να μας φύγει κι ο σεβντάς που δεν είμαστε ή που είμαστε Κυβέρνηση!

Ένας καθαρά αθλητικός αγώνας, με επαγγελματίες πρωταθλητές της μαραθωνίας κολυμβήσεως, άσχετα αν δεν αμείβονται όλοι αυτοί που έρχονται, δεν έχει καμιά σχέση με το σωματείο αυτό, εμπίπτει στα πλαίσια της Γ.Γ. Αθλητισμού, κ. Ιωαννίδη. Δεν το συζητούμε, που, αντί να δηλώνεται έκπληκτος, γιατί φέτος δεν σας πλησίασε κανένας να σας ζητήσει χρήματα για τη διεξαγωγή του (ρουσφέτι;), έπρεπε να τον είχατε ήδη, εντάξει στις επίσημες πανελλαδικές, αθλητικές δραστηριότητες του καλοκαιριού, και να τον είχατε κάνει εσείς, η Γραμματεία, ή όποιος άλλος κρατικός φορέας. Και αν στη Νικήτη δεν συμφωνούσαν, χωρίς να ρωτηθούν, υπάρχει και η πρώτη λύση, ο Διάπλους να γίνεται από την Νικήτη στην Κασσάνδρα, όπως ακριβώς άρχισε. Κι ας έτρεχαν, οι της Νικήτης, μετά, να κάνουν τον δικό τους αντι-Διάπλου, να συναγωνιστούν τη Γ.Γ.Α.

Έβγαλε κάλους το χεράκι μας να γράφει εδώ και χρόνια -καλύπτουμε το Διάπλου επαγγελματικά δημοσιογραφικά από το 1995- ότι ο Διάπλους μετά από 40 χρόνια (του χρόνου), έχει δείξει κάποια σημεία γηράνσεως, να μην πούμε ότι γέρασε ολότελα, και πρέπει να ανανεωθεί. Να φρεσκαριστεί.

Ήταν ηρωική φαντασίωση τριών ανθρώπων το επιχείρημά του, και όχι δύο που σκοπίμως και λανθασμένα γράφεται ή διαδίδεται, να γιορταστούν με κάτι παράτολμο τα 150 χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Αλλά σήμερα, φαντάζει πολύ μακριά, και η ημερομηνία αυτή, όσο και το 1971. Το οποίο απορούμε πως; κάποιοι αυτόκλητοι προοδευτικοί σήμερα, εξακολουθούν να γιορτάζουν ως γεγονός καθιερωμένο και αναγνωρισμένο, κατά τη διάρκειά της... «Επταετίας»! Μια και στα μυαλά αυτών, η Ελλάδα κατά τη χρονική εκείνη περίοδο, δεν υπήρχε καν!

Το χαρακτηριστικό, και το απολύτως γηρασμένο του φετινού Διάπλου, ήταν ότι αυτός εμφανίστηκε ως γεγονός «περεούλας», άκρας εσωστρέφειας και τοπικισμού. Ούτε καν Χαλκιδικιώτικου γεγονότος, αυτό πολλαπλώς παρουσιάστηκε ως απολύτως Νικητιανή υπόθεση και, αν συνεχίσει έτσι, πολύ φοβούμαστε ότι με μαθηματική ακρίβεια, τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα ψάλλουμε ΟΛΟΙ μαζί, στεντόρεια τη φωνή, και τον Επιτάφιο θρήνο του.


ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ, ΛΟΙΠΟΝ:


Στο «νυχτέρι» στο παλιό χωριό. Μια φοβερά υποβαθμισμένη λαϊκή εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν λίγοι, τουλάχιστο σε σχέση με πέρυσι. Ίσως, επειδή αντιλήφτηκαν και ότι τα πράγματα, θα είναι κάπως έτσι. Το «νυχτέριο» έχει σταματήσει εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες στην Ελληνική επαρχία, ως τέτοιο κάποτε διαδραμάτιζε τον κοινωνικό του ρόλο, σίγουρα «νυχτέριο» δεν σημαίνει, να φάμε κάποια σουβλάκια τζάμπα, ούτε από αυτό ο φιλόδοξος «Σίθων», να βγάλει τα λεφτά της διοργανώσεως του Διάπλου! Ή να γεμίσει το ταμείο του με... πακτωλό χρημάτων!

Η απουσία ξένων κολυμβητών. Στο φετινό Διάπλου, πιθανώς να καταγράφεται και η μικρότερη συμμετοχή ξένων κολυμβητών, από τη στιγμή που ο αγώνας άνοιξε τις πόρτες του σ’ αυτούς.

Οι ξένοι κολυμβητές είναι η αίγλη και η αιχμή του δόρατός του Διάπλου. Αυτοί τον έκαναν γνωστό στα πέρατα της οικουμένης, και αυτούς φέτος το παρασκήνιο του «Σίθωνα» έκανε τα πάντα δυνατά να εξοστρακίσει!

Χωρίς τους ξένους κολυμβητές, ο Διάπλους είναι «παρεούλα Νικητιανή»., άντε το πολύ-πολύ, και κεντρικής Μακεδονίας. Και πιθανώς, το γεγονός ή η σημασία του, να μην ενδιαφέρει κανέναν, πέραν καθαρά, τους ντόπιους.

Η συνέντευξη Τύπου που δεν έγινε. Όπως συνηθίζονταν τα τελευταία χρόνια. Σ’ αυτήν το Δ.Σ. του «Σίθωνα», είχε την ευκαιρία να εμφανιστεί μονιασμένο. Και να αφήσει πίσω τις όποιες κομματικές διαμάχες και αντιπαλότητες. Αναλόγως ποιά παράταξη υπερισχύει στο Δ.Σ. ή το Προεδρείο του σωματείου, οι υπόλοιποι εμφανίζονται αντιφρονούντες και σαμποτάροντες, για να έχουν την άλλη μέρα να λένε: «Είδατε τι μας έκαναν αυτοί; Ψηφίστε εμάς, στις επόμενες εκλογές, να δείτε τι θα σας κάνουμε!..». Συμπολίτευση ή αντιπολίτευση της δεκάρας από τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία εναλλάσσονται φιλικά και αγαπημένα την εξουσία κάτω απ’ το τραπέζι...“Κι εσύ λαέ βασανισμένε…”.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες μπορούν να γίνονται αλλά επ’ ουδενί, όχι κάτω από την ομπρέλα ενός καθαρά αθλητικού γεγονότος όπως είναι ο Διάπλους. Στο φινάλε-φινάλε, να του «τρων» και τα οργανωτικά του κονδύλια. Ο Διάπλους δεν είναι εμποροζωοπανήγυρη να τα χωνεύει όλα, τέτοια για τους φιλοδόξους υπάρχει η παραδοσιακή του «Άγιου Μάμαντος», θα χαιρόμασταν πολύ να βλέπαμε τον κ. Κηλτίδη στο πανηγύρι αυτό, όπου σίγουρα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προσέλευση γεωργοκτηνοτρόφων, παρά στην ημερίδα για γεωργικά προϊόντα του «Διάπλου», η οποία ενώ διατυμπανίστηκε υπέρ του δέοντος, παρευρέθηκαν ο κούκος, και οι τρεις!

Λεφτά να ξοδεύουμε, τζερτζελές -κι εδώ- να γίνεται!

Η εμφάνιση των πολιτικών είναι ενοχλητική στα αθλητικά γεγονότα, είναι επίσημο της Πολιτείας θεσμοθετημένο, οι πολιτικοί να συμμετέχουν σε επίπεδο μόνον Δημάρχου (Ολυμπιακοί Αγώνες). Και από τον κυβερνητικό συρφετό, μόνον ο αρμόδιος υφυπουργός, στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Ιωαννίδης. ΟΛΟΙ οι άλλοι, πολιτικοί, ΜΠΟΡΟΥΝ να παραβρεθούν ως θαμώνες και ως φίλαθλοι βεβαίως, δεν έχουν όμως το δικαίωμα να παίρνουν το μικρόφωνο και να εκστομίζουν τζάμπα ακροατήριο, τις γνωστές και χαριτωμένες ανοησίες τους! Χιλιοπαιγμένη κασέτα, την οποία εμπράκτως στις τελευταίες ευρωεκλογές, σκυλοβαρέθηκε και το 47,4% του Ελληνικού πληθυσμού!

Και ως απλοί φίλαθλοι στην κερκίδα, ελάτε να μετρήσουμε μαζί, πόσοι από αυτούς θα έρθουν, ή πόσοι θα τιμήσουν το γεγονός;

Ούτε οι «σοφολογιότατοι», «οσιολογιότατοι», «πανάγιοι» και «πανόσιοι-ανόσιοι», ή ότι άλλη αηδία ορολογία μπορεί να ακουστεί για πάρτι τους, έχουν θέση σ’ αυτές τις καθαρά αθλητικές εκδηλώσεις. Αυτοί κατέστρεψαν τον αθλητισμό πριν από 1.700 χρόνια, τον έστειλαν στο μαύρο μεσαίωνα του σκότους, επομένως, δεν μπορούν τώρα να εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως, αλλά και γιατί, ο αθλητισμός στις τάξεις τους, εξακολουθεί να είναι απαγορευμένη ανθρώπινη και δημοκρατική δραστηριότητα, όργανο του Σατανά. Η επίδειξη και η ρώμη του ανδρικού γυμνού σώματος, το κάλλος του γυναικείου, δύο στοιχεία με τα οποία ο κλασικός Ελληνισμός, εκτόξευσε τον πολιτισμό μας στα ασύλληπτα ύψη!

Το μπάχαλο της Γραμματείας κατά την ημέρα του Αγώνα δίπλα στη σκηνή. Στο οποίο τις περισσότερες φορές, κανείς δεν μπορούσε να πληροφορήσει κανέναν για κάτι, ή απλά επειδή δεν το ήθελε, ή επειδή βαριόταν.!

Το εχθρικό και καθόλου, μα καθόλου φιλόξενο -μήπως το ίδιο δεν ήταν και πέρυσι εν μέρει;- της υποδοχής του Τύπου. Των δημοσιογράφων. Που άρχισε από το «νυχτέριο» της Παρασκευής, και κορυφώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια και στα δρώμενα του Σαββάτου.

Ειρωνικά θα λέγαμε, κάποιοι είχαν στήσει και τέντα δίπλα στο περίπτερο της Γραμματείας, με τον βαρύγδουπο τίτλο «Πρες», αλλά φρόντισαν επιμελώς, από πριν, σ’ αυτήν να κάθεται... η σάρα η μάρα, και ΚΑΝΕΝΑΣ δημοσιογράφος!

Τα τηλεοπτικά συνεργεία τα οποία κατέφθασαν το μεσημέρι, διασκορπίστηκαν στα καθίσματα της καφετερίας όπου αντιμετώπισαν συν τοις άλλοις, και τη βλοσυρή διάθεση, στραβομουτσούνιασμα, του... καφετεριάρχη!

Έτσι λοιπόν, για άλλη μια φορά οι δημοσιογράφοι πιστοί στο καθήκον και τη συνέπεια που τους διακρίνει, παρά την εξοργιστική αυτή συμπεριφορά, κατέγραψαν και μετέδωσαν το γεγονός με κάθε λεπτομέρεια, θα πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουν πως, ότι και να κάνουν, όπως και να το κάνουν, χωρίς τη συμβολή και την ανάδειξη αυτού από τον Τύπο, δεν θα το μάθει, και θα το γνωρίσει, ποτέ, ούτε η μάνα τους!

Το παιδομάνι που κάθε χρόνο τη βραδιά των απονομών μαζεύεται στα πεζούλια και τα σκαλοπάτια της σκηνής. Και το οποίο δεν είναι απλώς επικίνδυνο, γιατί κάποιος από μας μπορεί να το ποδοπατήσει στη βιασύνη του καθώς τρέχει από τη μια γωνιά στην άλλη, αλλά και να καεί στα καλώδια τροφοδοσίας ρεύματος των μηχανημάτων, πάνω στα οποία κάθονται, και τότε βεβαίως, φυλακή δεν θα παν οι ανάλγητοι γονείς που τα καμαρώνουν να συμπεριφέρονται έτσι, αλλά οι διοργανωτές. Απλά, να σας θυμίσουμε το ατύχημα που συνέβη πριν δύο-τρία χρόνια, όταν ο γερανός των φωτιστικών που σωριάστηκε επί σκηνής σε στιγμιαία ανεμοθύελλα, παρ’ ολίγο να αποκεφαλίσει, στην κυριολεξία της λέξεως, εμάς που εργαζόμασταν επάνω στη σκηνή, και όχι τα παιδιά!


ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΔΙΑΠΛΟΥ:


Με θετικό πρόσημο καταγράφεται η ηρωική υπέρ προσπάθεια, στο δρόμο που χάραξε ο πρώτος Διάπλους το 1971, της Κωνσταντίνας Κούρα ως κολυμβήτριας, να πατήσει ακτή τερματισμού! Και η οποία μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες να κολυμπήσει τον Τορωναίο, φέτος το πίστεψε η ίδια, τα κατάφερε, παρά τα κιλά της και το απροπόνητο, απροετοίμαστο της προσπαθείας. Γιατί με το να κάνεις ένα-δύο χιλιόμετρα προπόνηση την ημέρα για καμιά βδομάδα, δεν σημαίνει ότι είσαι έτοιμος, ή ότι εξασφάλισες μια θέση στο βάθρο του τερματισμού, σώνει και καλά στο «Διάπλου του Τορωναίου Κόλπου».

Μπράβο Ντίνα, μπράβο κορίτσι μου, καιρός ν’ αρχίσεις κι εκείνη τη ριμάδα τη δίαιτα που μου υπόσχεσαι τόσα χρόνια, κι εγώ... Να, μα την αλήθεια... Θα σε κάνω «Καρδούλα του Χάους», χωρίς κανένα απολύτως... μέσον!

Το ότι είχε τον πατέρα της συνοδό η Ντίνα στη βάρκα, μάλλον, αν λάβουμε υπόψη τη στάση της μάνας της η οποία... κοιλοπονούσε, πλερέζες, όλη μέρα στην παραλία της Νικήτης -κακώς, βέβαια- πρέπει να είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ίδια... Άρα η Ντίνα, πέρα από την υπέρμετρη πάλη της με τα κύματα, μπορεί να πάλεψε και με τη θέληση του πατέρα της, καθώς την έβλεπε να αργοπορεί και να μετράει ώρες για τον τερματισμό, να την ανεβάσει στη βάρκα.

Την άψογη παρουσίαση και εμφάνιση του αγαπητού φίλου και καλού συναδέλφου Μιχάλη Μελισσίδη από μικροφώνου, τόσο την Παρασκευή το βράδυ στην παρουσίαση των αθλητών, όσο και τη βραδιά (Σάββατο), της απονομής των μεταλλίων.

Άλλος ένας αγώνας του Διάπλου, ευτυχώς, χωρίς κανένα σοβαρό επεισόδιο, πνιγμό... [Σκανδαλώδης εύνοια της τύχης!.. 39 Διάπλοι, εκατοντάδες συμμετοχές κολυμβητών όλων των κατηγοριών και ηλικιών, ούτε ένας... πνιγμός!.. Ούτε ένα... έμφραγμα!..]... Πέρασε στην ιστορία, με ανθρώπους όπως ο Μάικλ Ρηντ και ο Θανάσης Ξανθόπουλος, που δεν μετρούν έναν ή δύο τερματισμούς, συμμετοχές, αλλά γράφουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία!

Την άρτια και εξειδικευμένη δουλειά, οργάνωση μέσα στον αγώνα από τους βαρκάρηδες, δεν την καταγράφουμε στα συν του Διάπλου του Τορωναίου, κι αυτό γιατί, για μας αυτοί οι κύριοι, προσπαθούν καθαρά επαγγελματικά. Με 300 ευρώ μεροκάματο, ο κάθε βαρκάρης θα προσπαθούσε τα άριστα και τα μέγιστα, προκειμένου να το εξασφαλίσει, ή να μην το χάσει.


Ο ΑΓΩΝΑΣ


Ήταν από τους πιο εύκολους, αν όχι ο ευκολότερος «Τορωναίος» όλων των εποχών.

Όλα ξεκίνησαν ομαλά, εξελίχθηκαν ομαλότερα, και τερματίσθηκαν, με τις πιο ιδανικές συνθήκες. Ούτε μπουρίνια, ούτε άνεμοι, ούτε νεράιδες, καρχαρίες, αλλά ούτε και γλάροι που χόρευαν με τον βασιλιά ήλιο... Να θυμηθούμε κι εκείνον τον ταλαίπωρο πριν χρόνια που τυραννούσε ολημερίς τα ώτα μας και την υπομονή μας, με τις από μικροφώνου σαχλαμαρίτσες και κοτσάνες του.

Μεσοβδόμαδα είχαμε και το διπλό Διάπλου, δηλαδή «Νικήτη-Καλλιθέα-Νικήτη», περίπου 60 χιλιόμετρα διαδρομή μέσα στο νερό, δείγμα ότι αρκετοί από τους κολυμβητές, δεν ικανοποιούνται με τα 26 χιλιόμετρα σε ευθεία της απλής διαδρομής πλέον, αλλά ποντάρουν σε κάτι πιο δύσκολο, ή προκαλούν τα ακρότατα όρια των αντοχών τους, των δυνάμεών τους.

Έτσι, όλο και πιο πολλοί τολμούν το διπλό Διάπλου του Τορωναίου κόλπου και τον καταφέρνουν, αρχής γενομένης από τον πρώτο που το επιχείρησε και το έκανε πράξη, τον Θανάση Παπαρνάκη.

Ο Θανάσης Ξανθόπουλος, επίσης, μετράει στο χαρτοφυλάκιό του και έναν διπλό Διάπλου, ενώ από τις γυναίκες πέρυσι(;), τον έκανε μόνον η Σοφία Ψηλόλιγνου.


ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ


Κι εκεί που ήμασταν ήσυχοι, αραγμένοι στην καρέκλα να απολαμβάνουμε τη νυχτερινή δροσιά της παραλίας της Νικήτης... Άλλη μιά μέρα, άλλος ένας Διάπλους πέρασε γεμάτος αγανάκτηση, ζέστη, τρέξιμο, σκασίλα... Να βλέπουμε στην παραλία τους πάντες να δροσίζονται, να απολαμβάνουν αυτά που τους πρόσφερε η καλοκαιρινή φύση, εκτός από εμάς... Μας την πέσανε άγρια τρεις μπάτσοι, άξεστοι ανάγωγοι και αγροίκοι! Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις! Ένας οικείος ντερβίσης, και δύο «μαθητούδια». Ο επιθεωρητής Κλουζώ και ο «Ροζ Πάνθηρ», ωχριούσανε μπροστά τους!

Οι αστυνομικές σχολές φαίνεται, δεν τους διδάσκουν τρόπους, παρά μόνον... σκληράδα, «Ο Μπάτσος του Μπέβερλι Χιλς»... «Στα όπλα, στα όπλα!.. Πιάσαμε τον λήσταρχο Νταβέλη»...

Πιο νωρίς, έγινε άγριο επεισόδιο στην παραλία, και συγκεκριμένα στο λιμενοβραχίονα της σκάλας.

Δεν είχαμε σκοπό να το καταγράψουμε εδώ, θα το αποσιωπούσαμε σκόπιμα, έλα όμως που ο διάολος έσπασε το πόδι του, μας την έπεσαν οι μπάτσοι, το κάνουμε κι εμείς δώρο σ’ αυτούς, τους τρεις ντερβίσηδες, που αγροίκα και ανάγωγα, χωρίς ήθος και κόσμια διαγωγή, μας πλησίασαν.

Άνθρωπος βάρβαρος και αρχάνθρωπος, από αυτούς που μας φιλοδώρησε η φιλεύσπλαχνη λαθρομετανάστευση των τελευταίων ετών, ευλογία και, τόσο των «προοδευτικών περιθωριακών κομμάτων», όσο και των κυβερνητικών, έδερνε τους πάντες και τα πάντα, μεθυσμένος ή μαστουρωμένος, από... καρέκλες έως ανυποψίαστους περαστικούς, γυναίκες και μωρά παιδιά!

Όταν κατέφθασε μετά από πολύ ώρα η αστυνομική δύναμη, η οποία επιδεικτικά απουσίαζε όλη μέρα, προέκυψε νομικό θέμα με τους αστυνομικούς που τον είχανε στα χέρια τους, για να τον μπαγλαρώσουν, έπρεπε κάποιος των θυμάτων, να του κάνει μήνυση! Να τον καταγγείλει εγγράφως! Που ορθώς, βεβαίως, κανείς δεν ήθελε να συνδέσει τις διακοπές του με κάτι τέτοιο, ή με το κακοποιό αυτό στοιχείο, υποκείμενο. Ειδάλλως, έπρεπε να αφεθεί, και αφέθηκε(;), ελεύθερος!

Στην παρατήρησή μου στον περιπτερά που παρακολουθούσε τα καθέκαστα με απάθεια και σαρδόνιο χαμόγελο:

-Και γιατί δεν ήταν εδώ οι αστυνομικοί να τον μπαγλαρώσουν εξ’ αρχής;

Η απάντηση που πήρα, κ. Αστυνομικέ Διευθυντά της Χαλκιδικής από τον περιπτερά περιφρονητικά, ήταν:

-Γιατί έπιναν καφέ στις παραλίες της Βουρβουρούς!..

Μιλούμε για τέτοια εκτίμηση η τοπική κοινωνία γι’ αυτούς, που «νοιάζονται» και «πονοκεφαλιάζουν» για μας, την ασφάλειά μας, την ακεραιότητάς μας, πριν από μας!

Αλλά, μήπως, ήταν παρών η Αστυνομία, και στο 3ημερο του Ευρωπαϊκού Τουρνουά καλαθοσφαιρήσεως των Εθνικών ομάδων Παμπαίδων, πριν μία εβδομάδα στο κλειστό;

Ο απόλυτος εκφυλισμός και εξευτελισμός της Αστυνομίας, να μην μπορεί να μπαγλαρώσει έναν κακοποιό, και να παριστάνει τον τζαμπουκά, εξουσία, δύναμη, σε έναν δημοσιογράφο! Τον οποίο σημειωτέον, είναι και υποχρεωμένη από την Ελληνική νομοθεσία, να συνδράμει τα μέγιστα στο έργο του! Για τέτοια μόρφωση μιλούμε, και για τέτοια κατάρτιση, εκπαίδευση των Αστυνομικών!..

Δείτε και εδώ: www.haos413.blogspot.com

<Χ>

-*****-


Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Από τον Μιχάλη Μελισσίδη


1. Μάρκος Ντίαζ (Δομινικανή Δημοκρατία), 6 ώρες και 09

2. Τάσος Αγαθαγγέλου, 6.17

3. Μάϊκλ Σκρόντζκι (Πολωνία), 6.27

4. Γιάννης Θεοδωρούδης, 7.34

5. Θανάσης Ρέκκος, 7.42

6. Στέλιος Δρόσος, 7.47

7. Αχιλλέας Πούλιος, 8.07

8. Χριστίνα Χειλά, 8.23

9. Βάουτερ Φαν Χαουβελίνγκεν (Ολλανδία), 8.32

10. Θανάσης Βασίλας, 8.47

11. Κώστας Πολύζος, 9.00

12. Γιώργος Κατραντσιώτης, 9.26

13. Τάσος Καραβανάς, 10.00

14. Νικόλας Ρεπανάς, 10.19

14. Αριστοτέλης Κούλικας, 10.19

16. Χριστόφορος Μπατζής, 10.29

17. Μάϊκλ Πίτερ Ριντ (Βρετανία), 10.37

18. Βασίλης Μαλιγκούδης, 10.47

19. Δημήτρης Χαλκιάς, 10.50

20. Γιάννης Μελισσίδης, 12.10

21. Βαγγέλης Χαρίτου, 12.17

22. Νίκος Καζάνης, 12.55

23. Βασίλης Κουτλιάνος, 13.15

24. Κωνσταντίνα Κούρα, 13.34


ΤΟ ΚΗΤΟΣ


Είχε καιρό να σημειωθεί ανάλογο περιστατικό στον Τορωναίο Κόλπο κατά τον αγώνα.

Ο Γιάννης Μελισσίδης, είχε ήδη περάσει τα μισά της διαδρομής, όταν άκουσε φωνές. Ο γιος του που τον συνόδευε, του φώναζε να πλησιάσει τη βάρκα, σημάδι κινδύνου. Άλλωστε, και η έκφραση του βαρκάρη τα έδειχνε όλα. Γυρίζοντας, αντίκρισε ένα τεράστιο σαλάχι σε απόσταση 20 μ. από αυτόν, να τον... επεξεργάζεται.

Πλησίασε τη βάρκα, κι ενώ ήταν έτοιμος να ανέβει επάνω, ο όγκος των 500 κιλών -κατά δήλωση του έμπειρου ψαρά που έδειξε ετοιμότητα εξαφανίσθηκε.

Για μερικά δευτερόλεπτα όλοι έμειναν εμβρόντητοι, ο κολυμβητής μετά το σοκ δεν κάθισε να σκεφθεί περισσότερο. Δεν ακούμπησε τη βάρκα-για να μην ακυρωθεί- και συνέχισε την πορεία του για τη Νικήτη.

Ήταν το πέμπτο συμβάν, στην 39χρονη ιστορία του θεσμού.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ


* Συγκινήθηκε, αλλά και γεύτηκε σαμπάνια ο Σταύρος Καλαφάτης, όταν ασπάσθηκε την τελευταία τερματήσαντα Ντίνα Κούρα. Μπορεί το πουκάμισό του να δέχθηκε πολύ σαμπάνια, αλλά έδειξε να το χαίρεται. Οι στιγμές ήταν μοναδικές.

* Απολαυστικός ο Γιάννης Ιωαννίδης στη σύντομη ομιλία του. Συνδύασε αθλητισμό, παράδοση, τουρισμό, και κατέληξε σε υγιεινή διατροφή, με παραδείγματα όπως το μέλι ‘’Σιθων’’.

* Με ελικόπτερο της “Ιντερσαλόνικα”, για μία ακόμη χρονιά η εκκίνηση του διάπλου. Γι’ αυτό και η καθυστέρηση των 12 ἀπὸ την Καλλιθέα.

* Για τέταρτη φορά νικητής ο Ντιάζ ‘’κτίζει’’ τη δική του παράδοση στο διάπλου.

* Κιλκισιώτης υφυπουργός (Κώστας Κιλτίδης), απένειμε σε Κιλκισιώτη κολυμβητή (Τάσο Καραβανά) το βραβείο, υπό το βλέμμα της Κιλκισιώτισας προέδρου του Σίθωνα (Σταματία Τσακή).

* Κι ενώ έκαναν πολύ δουλειά, και βοήθησαν καλά για να γίνει ο Διάπλους, απουσίασαν από την τελετή λήξης. Ο λόγος για το Νομάρχη Χαλκιδικής, και τον αντινομάρχη Γιάννη Τζίτζιο.

* Το όνειρο ζωής για την πρώην πρόεδρο (Ντίνα Κούρα), έγινε πραγματικότητα. Τερμάτισε και έζησε τις στιγμές, που ζούσαν οι άλλοι κι αυτή έβλεπε...


Μιχάλης Μελισσίδης


“Το <Χάος> είναι συλλεκτικό κομμάτι, γίντε συνδρομητές”